Strona główna >> Dania główne
Bakłażany myjemy, kroimy w plastry 2 cm, oprószamy solą, odkładamy, gdy pokryją się rosą wycieramy je ręcznikiem papierowym. Blachę smarujemy oliwą, układamy na blaszce plastry bakłażanów, . . .
Jajo utrzeć z cukrem dodać mąkę kakao i sodę oraz olej i mus (jeśli mamy jabłka to obrać, wydrążyć i z cukrem uparować na ogniu. Po ostudzeniu połączyć z wszystkimi składnikami. Dodać cyna . . .
Ciasto:Cukier, jaja i żółtko ubić mikserem zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Masa:Budyń ugotować na gęsto. Jabłka pokroić na ósemki. Na jedną część ciasta położyć jabłka i zala . . .
W każdej piersi robimy dziurę, nadziewamy ją suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami i bazylią. Na zewnątrz piersi przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą suszone pomidory, odstawiamy . . .
Do dużego garnka wkładamy umytego królika i golonkę, zalewamy wodą, wrzucamy suszone grzyby, obrane warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy aż . . .
Jest to oryginalny przepis na gruzińskie czebureki, który trafił do mojego domu z Wileńszczyzny. Tak bardzo zasmakował domownikom, że często gości jako danie obiadowe. Do miski wkruszamy . . .
Wigilijne Makiełki - sprawdzona potrawa wigilijna. Orzechy rozdrabniamy na mniejsze cząstki (w moim przypadku były to orzechy laskowe, nerkowce, włoskie i migdały) Owoce kroimy w małą kos . . .
Wymoczone i odsączone płaty pokroić w mniejsze kawałki następnie wymieszać z sokiem z cytryny, po paru minutach zlać sok. Podobnie należy zrobić z pokrojoną w kostki cebulą. Dla lepszego . . .