Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

ciasto: 200g twarogu,
2 jajka,
2 łyżki śmietany,
odrobinka soli,
pół herb.łyżeczki sody(zgasić octem u?miech)
i mąki tyle,aby ciasto się wyrobiło ok. 2 szklanek (pod ręką trzeba mieć więcej)

nadzienie:
mielona wieprzowina około 500 g,
duża cebula krajana drobniej, sól,pieprz i 3 łyżki wody

olej do smażenia

Sposób wykonania:

Jest to oryginalny przepis na gruzińskie czebureki, który trafił do mojego domu z Wileńszczyzny. Tak bardzo zasmakował domownikom, że często gości jako danie obiadowe.
Do miski wkruszamy twaróg, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sodę którą zalewamy na łyżeczce odrobinką octu, sól i na początek 2 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepi się ono do ręki należy dodać jeszcze mąki tak aby konsystencja była jak ciasta na makaron. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite dzielimy je na części i wałkujemy je - grubość jak na pierogi, podsypując mąką.
W między czasie doprawiamy mięsko, dodajemy do niego podsmażoną na rumiano cebulkę, sól i pieprz do smaku oraz wodę by mięso było bardziej kleiste.
Na brzeg ciasta nakładamy nieco farszu mięsnego, składamy, przykładamy talerzyk i odcinamy za pomocą radełka formując pieroga (dla lepszego wyobrażenia jak to powinno wyglądać - zdjęcie), pozostałości ciasta odkładamy do następnego wałkowania. Gotowe czebureki smażymy na oleju, na wolnym ogniu, z obu stron. Gdy staną się rumiane są gotowe do spożycia. Dobrze jest osączyć je na ręczniku papierowym.
Po wielu latach bytności czebureków w moim domu powstały pewne smaczne modyfikacje u?miech. Czasami do farszu dodaję pokrojone w plastry pieczarki, podsmażone wraz z cebulką.
Czebureki dobrze smakują pieczone w 180 stopniach C do momentu aż się zrumienią.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [2]



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-18 14:17

Tytul

mięso ma być surowe?



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-18 15:07

czebureki

Ja robię czebureki od lat ale nigdy nie z mięsem wieprzowym tylko wołowiną a orginalne powinny być z baraniny,ciasto robię pierogowe i smaże na patelni, nie piekę w piekarniku. Ale to moja wersjau?miech pozdrawiamu?miech

Tak mięso ma byś surowe


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Po co to pasteryzować? Przecież pasteryzowana Kapusta to już nie kiszona Kapusta bo bakterie fermentacyjne zostaną zabit...
| 2024-11-09 18:13 |

Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |