Strona główna >> Dania główne

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy żółtka, ucieramy, dodajemy mak i mieszamy. Do masy dodajemy cukier waniliowy, kasze manną i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i doda . . .

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, przekładamy do rondelka. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w . . .

Marchewkę i selera kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno a czosnek wyciskamy przez praskę. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy marchewkę i seler, przesmażamy, następnie dodajemy cebulę, gdy się . . .

Żeberka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na gaz, chwilę przed zagotowaniem należy zebrać pianę tzw szumowinę, następnie dodajemy ziarenka pieprzu i liść laurowy. . . .

Mąkę wraz z sodą przesiewamy do miski, dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę, cukier i cukier waniliowy oraz żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na porcje i w . . .

Wszystkie składniki układamy warstwami: sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski, na nią wrzucamy posiekane łodygi selera i szczypiorek, polewamy majonezem wymieszanym z cukrem. Na t . . .

Przepis na rybę po grecku z programu Ewa gotuje. Jest troszkę inna wersja ryby po grecku niż znamy, ponieważ pani Ewa zrobiła ją ze śledziami. Śledzie jeśli są za słone namaczamy w wodzie . . .

Sezon na jabłka w pełni warto więc przypomnieć sobie wspaniałe ciasto o intrygującej nazwie - Salceson

