Strona główna >> Dania główne >> Przystawki przekąski
Pyszne jajka faszerowane i smażone w skorupkach, idealna propozycja na wielkanocne śniadanie. W jajku robimy dziurkę (nakłuwamy) aby skorupka nie pękła w trakcie gotowania, następnie gotu . . .
Bakłażany myjemy, kroimy w plastry 2 cm, oprószamy solą, odkładamy, gdy pokryją się rosą wycieramy je ręcznikiem papierowym. Blachę smarujemy oliwą, układamy na blaszce plastry bakłażanów, . . .
Do dużego garnka wkładamy umytego królika i golonkę, zalewamy wodą, wrzucamy suszone grzyby, obrane warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy aż . . .
Wszystko razem zmiksować tylko oddzielić białka i ubić z nich pianę i dodać na koniec. Ułożyć herbatniki do blachy na to masę i znowu herbatniki. Piec ok 30-35 minut.Wystudzone ciasto zal . . .
Rybę delikatnie obsypujemy solą. Składniki na ciasto miksujemy ze sobą, w gotowym cieście obtaczamy kawałki ryby i smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy na ręczniku papierowym ażeby odsącz . . .
Kiełbasę,pieczarki,cebulę,paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Wszystko osobno smażyć oprócz fasoli,następnie wszystkie składniki wymieszać,do składników dodać 0,5 szklanki ketchup łagodneg . . .
Makaron ugotować al`dente- odcedzić. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć ok 10 min na oliwie. Cukinie obrać ze skórki i obieraczką do warzyw pokroić w cieniutkie, prawie przeźroczyste pasecz . . .
Kaszę gotujemy na sypko - najpierw wsypujemy ją do garnka z odrobiną masła, przesmażamy po czym zalewamy wodą by jej poziom był na 2 palce ponad kaszą, gotujemy do momentu aż będzie miękka . . .