Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przystawki przekąski

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 bakłażany
opakowanie sera feta
sól
olej do blachy

sos pomidorowy:
3 cebule
6 ząbków czosnku
1 papryczka chili
2 pomidory
puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
olej
świeże liście bazylii

Sposób wykonania:

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry 2 cm, oprószamy solą, odkładamy, gdy pokryją się rosą wycieramy je ręcznikiem papierowym. Blachę smarujemy oliwą, układamy na blaszce plastry bakłażanów, zapiekamy je 10 minut w 180 stopniach C.
Sos: cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Z papryki usuwamy nasiona kroimy w kostkę dodajemy do cebuli chwilę dusimy. Pomidory sparzamy obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wraz z pomidorami z puszki dodajemy do cebuli. Sos dusimy aż zgęstnieje, na koniec przyprawiamy go solą i pieprzem oraz posiekanymi liśćmi bazylii.
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, w naczyniu żaroodpornym układamy : 1/3 sosu pomidorowego, plastry zapieczonego bakłażana, resztę sosu i na koniec plastry fety. Całość zapiekamy 15 minut w 180 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pyszny,szybki do zrobienia. Piekę co roku od wielu lat👍...
| 2022-12-15 21:54 |

Tytul
Интересная тема!
Вl...
| 2022-12-14 17:32 |

Tytul
pierogi robie 24.12-mrozone sa ble!...
| 2022-12-09 19:24 |

Tytul
Należy piec w 180oC przy opcji góra-dół. jesli ktoś piecze w tej temperaturze przy termoobiegu na 100% przypali!...
| 2022-12-02 23:12 |

Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesia...
| 2022-11-28 18:43 |

Babka piaskowa
Polecam krótszy czas pieczenia. Ponadto za sucha i za słodka . Masa bardzo gęsta brakuje mleka lub śmietany ....
| 2022-11-11 10:50 |

cytrynówka jak u mojej bab
Szukałam tego przepisu wiele lat i wreszcie znalazła, Ciasto jest przepyszne, wilgotne i smakuje tak jak zapamiętałam z ...
| 2022-09-18 14:53 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |