Strona główna >> Dania główne >> Tradycyjne polskie dania
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka,mieszamy, dodajemy twaróg, skórkę i sok z cytryny, mieszamy, dodajemy mąkę i kaszę, mieszamy i odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie może . . .
Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka dodajemy marchewkę listki laurowe ziele angielskie gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę podsmażamy dodajemy pokrajaną również w kostkę cebule . . .
Kabaczek kroimy w kostkę (po uprzednim wydrążeniu miązszu), cebulę w plastry i kiełbaskę w kostkę: na tłuszczu rozgrzanym na patelni smażymy cebule i kabaczek, po kilku minutach gdy zmiękn . . .
Wątróbkę myjemy, usuwamy błony, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy obrane i pok . . .
Karpia solimy i wkładamy na dobę do lodówki. Cebulę kroimy w talarki, wrzucamy do garnka podlewamy woda i dusimy do miękkości. Dzwonki karpia układamy na cebuli i gotujemy na małym ogniu, . . .
Pokrojoną w plasterki kiełbasę obsmażamy na małej ilości tłuszczu a następnie dodajemy pokrojoną cebulę z posiekanymi odmoczonymi podgrzybkami wraz z pokrojonymi w cienkie paski pieczarkam . . .