Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy na Zupy

Czas 15 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

20 dag boczku pokrojonego w kostkę,
4 białe kiełbasy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
1 łyżka majeranku,
2 ząbki czosnku i kilka szt. suszonych wymoczonych grzybów.
1 litr zakwasu do żurku wcześniej zrobionego,
0,5 l śmietany kwaśnej
natka pietruszki do dekoracji i jajka gotowane

zakwas:

Sposób wykonania:

Przepis na żurek autorstwa Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
1. Podsmażyć boczek. Połowę podsmażonego boczku dodać do garnka.
2. Dodać kiełbasę białą.
3. Przyprawić żurek zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i czosnkiem.
4. Zalać wodą i dodać namoczone suszone grzyby.
5. Zagotować.
6. Przerzucić przez sitko zakwas odcedzić i przetrzeć przez sitko płatki które były w zalewie.
7. Dodać zakwas do garnka(proporcja na 6 szkl. wywaru potrzebna jest 2 szkl. zakwasu.
8. Zagotować i podawać. Posolić ewentualnie.
9. Na koniec dodać śmietany kwaśnej mieszając gotujemy.
10. Nalać żurek do talerza dodać na wierzch resztę boczku podsmażonego i smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Po co to pasteryzować? Przecież pasteryzowana Kapusta to już nie kiszona Kapusta bo bakterie fermentacyjne zostaną zabit...
| 2024-11-09 18:13 |

Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |