Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
453 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 70 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 kg dobrze zmielonego twarogu (lub gotowego do serników)
4 jaja
35 dag cukru (ja dodaję mniej i ciasto też jest wystarczająco słodkie)
2 torebki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
1 budyń śmietankowy (proszek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek stopionego masła (może być margaryna, ale z masłem lepsze u?miech
Dodatki według gustu: skórka pomarańczowa smażona i pokrojona w kosteczkę, rodzynki, migdały.
po upieczeniu polewam ciasto roztopiona gorzka czekolada, ale można też posmarować lukrem cytrynowym czy konfiturą wiśniowa.

Sposób wykonania:

Ubijam całe jaja z cukrem. Dodaję po kilka łyżek sera a potem cukier waniliowy. Mieszam proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta. Mieszam dokładnie. Teraz dodaje stopione, ostudzone masło i ewentualnie dodatki (choć taki "goły" też jest pyszny).
Masę wykładam do dużej tortownicy (24 cm) lub kwadratowej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.
Piekę ok. 1 godziny w piekarniku nastawionym na pieczenie od dołu. Odradzam termoobieg bo wierzch zbyt szybko się spiecze.
Temperatura piekarnika 180 st.Po 30 minutach przełączam pieczenie na góra i dół. Od tego momentu czuwam by nie spalić wierzchu i sprawdzam co 10 min. patyczkiem.

Kiedy ciasto jest w środku suche, a z wierzchu ładnie przypieczone (na brąz) wyłączam piekarnik, studzę ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wystudzone wyciągam na talerz. Z gorzką czekoladą lub lodami. Albo z jednym i drugim. Smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
cat.ja | | kulinarne przepisy [0]






Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Ja pod koniec wrzucam suszona chili ,po 15 min.wyciagam,idodaje ziola prowansalskie....
| 2020-02-27 13:00 |

Tytul
Pączki Ewy Wachowicz są najsmaczniejsze....
| 2020-02-01 15:01 |

Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |