Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne
Dodano 2012-12-15 12:20
Gdy robimy piernik na kilka dni przed świętami można go zamknąć w szczelnym pojemniku i położyć przekrojone na pół jabłko dzięki czemu piernik cały czas będzie miekki i świeży.
Smaczenego
Przechowywanie piernika
Piernik przechowujemy w zamkniętym metalowym lub plastikowym pojemniku, można zawinąć go w papier śnaidaniowy. Chodzi o to by nasz piernik nie wysychał. Może tak leżeć nawet kilka miesięcy - najlepszy jest przez pierwszy miesiąc. Czyli można go zrobić na początku grudnia i do Wigilii będzie smaczny. Na kilka dni przed podaniem piernik wyjmujemy z pojemnika i czekamy by aby sobie zmiekł poprzez wchłonięcie wilgoci z otoczenia.Gdy robimy piernik na kilka dni przed świętami można go zamknąć w szczelnym pojemniku i położyć przekrojone na pół jabłko dzięki czemu piernik cały czas będzie miekki i świeży.
Smaczenego

Dodano 2012-12-18 12:13
)
Piernik na piwie
można użyć cukru białego a wymiary keksówki to to około 10x25 cm (kilka cm nie robi różnicy, po prostu piernik będzie wyższy lub niższy nie ma to większego wpływu na smak
Dodano 2012-12-19 19:19
Tytul
pierniczki miękną szybko jak do pudełka włożysz kromkę chleba i co trochę ją wymienisz na świerzą