Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 60 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na biszkopt:
1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8 średnich jajek
szklanka cukru
1 łyżka octu

Składniki na masę I :
szklanka pokruszonych herbatników
szklanka zmielonych orzechów włoskich
kostka masła
jajko
pół szklanki cukru
pełna łyżka kakao
2 łyżki mleka

Składniki na masę II :
puszka mleka skondensowanego

Składniki na polewę:
Czekolada według uznania mleczna lub gorzka
łyżka mleka

Dodatkowo filiżanka kawy rozpuszczalnej.

Sposób wykonania:

Sposób przygotowania biszkoptu:
oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miseczki i za pomocą widelca roztrzepujemy. Dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Żółtka powinny zwiększyć swoją objętość.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i dalej mieszamy. Następnie do ubitych białek dodajemy masę jajeczną, delikatnie mieszając łyżką dodajemy mąkę. Biszkopt pieczemy w prostokątnej blaszce przez 25 minut w 175 - 180 stopniach.

Masa I:
Masło wyjmujemy wcześniej, by rozpuściło się do temperatury pokojowej. Bierzemy zwykłą szklankę z cukrem, na cukier wbijamy jajko, wsypujemy kakao i polewamy mlekiem. Wszystkie te składniki powinny zmieścić się w tej jednej szklance. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy zawartość szklanki i ubijamy. Gdy masa będzie gotowa dodajemy herbatniki i orzechy i mieszamy na wolnych obrotach.

Masa II:
Mleko w puszce wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy około 2,5 godziny. Robimy karmel. Gdy mleko będzie gotowe nie otwieramy od razu! bo wszystko się wyleje. Puszka musi ostygnąć.
Wykonanie:
Biszkopt musimy przekroić wzdłuż na dwie części. Nasączamy je kawą. Na pierwszą część wylewamy karmel, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i kładziemy krem. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę w łyżce mleka i polewamy na krem. Możemy udekorować całymi orzechami. Wkładamy do lodówki.
Oprócz przygotowań - biszkopt, mleko - bardzo proste i szybkie ciasto.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
AnnaR | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


cytrynówka jak u mojej bab
Szukałam tego przepisu wiele lat i wreszcie znalazła, Ciasto jest przepyszne, wilgotne i smakuje tak jak zapamiętałam z ...
| 2022-09-18 14:53 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |