Strona główna >> Ciasta
Wszystkie składniki oprócz kakao zmiksować dokładnie. Podzielić masę na dwie równe części. Do jednej dać kakao, wymieszać. Do wysmarowanej tortownicy wlewać ciasto na przemian po 2 łyżki n . . .
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać bakalie, cukier i cukier waniliowy, wszystko razem wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszać. Dodać jajka, ws . . .
Bardzo łatwe i proste, a przede wszystkim szybkie i nie wymagające żadnych wielkich umiejętności kulinarnych rogaliki. Drożdże plus cukier rozpuścić, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. . . .
Blaszkę wyłożyć biszkoptami, na wierzch ułożyć przekrojone na pół murzynki. Śmietanę ubić dodać serek waniliowy wymieszać, następnie dodać wystudzoną żelatynę, wymieszać. Wstawić na ok 2 h . . .
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha, lekko je rozgnieść i na środku zrobić niewielkie wgłębienie, do którego włożyć niewielką ilość dż . . .
Mąkę pszenną, 3 łyżki cukru pudru, masło, kwaśną śmietanę, 4 żółtka, proszek do pieczenia zagnieść na ciasto. 1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki, resztę ciasta wyłożyć na blachę. Mus ja . . .
Sposób przygotowania masy makowej: Mak zmielić w młynku. Do gotującego się mleka dodać wszystkie składniki oprócz jajek, mieszać do zgęstnienia się masy ok. 8 min. Po ostudzeniu się masy . . .
Mąkę ziemniaczaną oraz 160 g mąki pszennej przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Kostkę masła rozpuszczamy na małym ogniu. Jajka wbijamy do miski oprószamy solą i chwilę miksujemy. Ws . . .