Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

5 jaj
22 dag cukru drobnego
szczypta soli
10 dag mąki pszennej
10 dag maki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki wody

poncz:
2 filiżanki espresso
2 łyżki Amaretto (likier)

krem:
pól kg mascarpone
duży kubek śmietany 30%
4 łyżki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki żelatyny
75 ml mleka
filiżanka espresso


dekoracja:
maliny
czekolada
biszkopty

Sposób wykonania:

Robienie tortu zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni, na jego dół wstawiamy naczynie z wodą. Biszkopt będziemy piec w kąpieli wodnej, nie będzie suchy.
Z białek ubijamy pianę, z dodatkiem szczypty soli, na koniec dodajemy połowę porcji cukru, ubijamy. Mąki łączymy ze sobą, łączymy też ze sobą wodę i olej.
Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem.
Do białek dodajemy żółtka, mieszamy łyżką, następnie dodajemy stopniowo i na zmianę mąki i olej z wodą, mieszamy łyżką aż składniki się wyczerpią. Biszkopt przelewamy do tortownicy około 26 cm, pieczemy 40 minut. po wystudzeniu przekrajamy na 3 części.
Żelatynę namaczamy w filiżance kawy, gdy spęcznieje dodajemy ją do gorącego mleka, studzimy i przecedzamy.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru, żółtka również ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy śmietanę ubitą i ser mascarpone - miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy żelatynę, miksujemy. Schładzamy w lodówce by nieco zastygł.
Poncz: kawę połączyć z likierem.
Układamy pierwszy krążek biszkoptu, smarujemy kremem i posypujemy malinami, czynność powtarzamy do wyczerpania biszkoptów (Nieco kremu zostawiamy), ostatnią warstwę - biszkopt- lekko dociskamy. Boki tortu smarujemy kremem i przyklejamy biszkopty, wierzch dekorujemy kakao i malinami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (7 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [10]




Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 16:13

Piękny

Przepięknie wygląda, i też zapewne wspaniale smakuje u?miech Dziękuję za przepis, zrobię siostrze na urodziny taki torcik, tylko bez malin, bo nie cierpi malin :P Dziękuję! Czy zamiast malin można dodać np. starte kawałki mlecznej czekolady, nie będzie za słodki?



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 18:23

Tort tiramisu

Zamiast malin można dodać inne owoce lub zrezygnować z owoców - klasyczne tiramisu jest bez owoców. Można dodać gorzkiej czekolady, która nie zasłodzi nam tortu u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-21 20:08

Biszkopt

Niestety pomimo 2 prób upieczenia biszkopta, totalna porażka. Nie polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-22 10:02

Biszkopt

Poważnie nie potrafisz zrobić biszkoptu i z tego powodu skreślasz cały tort?
Biszkopt ma to do siebie że nie każdy potrafi go zrobić. To tak jak z remontem w domu. Kazdy potrafi pomalować ściany, ale mało kto potrafi już położyć dobrze kawelki u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-03 11:35

Tytul

W skladnikach ma byc olej z pestek winogron,a maki trzeba przesiac dodajac do ciasta....



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-03 14:41

Tytul

w rzeczy samej u?miech ale jak ktos nie ma oleju z pestek winogron to może dać zwykły rzepakowy by nie kupować całej butelki dla 2 łyżek.. Sądzę, że przy takiej ilości nie będzie czuć różnicy



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 18:20

Tytul

6 jajek szklanka cukru szklanka mąki 2 budynie z cukrem tylko winiary proszek do pieczenia wszystko zmiksować. Jest to przepis na biszkopt któty zawsze wychodzi. Można zastosować do tiramisu.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-19 10:45

biszkopt

zamiast budyni mozna dac 3 lyzki maki ziemniaczanej i np.cukier waniliowy zawsze wychodzi i nie siadzie.Polecam



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-10 21:42

Tytul

Aby mi biszkopt nie opadł wolę
upiec 3 cieńkie krążki biszkoptowe. Zawsze tak robie.



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-08 10:50

Super pyszny

Biszkopt super ,jedynie problem jaki sie pojawil byl z masa ktora byla zbyt rzadkasmutnywydaj mi sie ze dodalam zbyt duza filizanke espressou?miechale jest pyszny polecam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Rewelacyjna kiszona kapusta. Podstawa to proporcje jak tu i kupno kapusty z dobrego źródła. Pędzona kapusta tak jak pędz...
| 2014-10-22 19:02 |

Tytul
saładka najklepiej smakuje po tygodniu jak się przegryzie ...
| 2014-10-18 22:21 |

Tytul
to nie rogale marcińskie tylko drożdżowe. Rogale marcińskie powinny być wałkowane jak ciasto francuskie. A do ciasta dod...
| 2014-10-14 14:26 |

super
Fantastyczny sernik. Wczoraj zrobilam do dzisiaj juz jest zjedzony. POLECAM...
| 2014-10-12 19:24 |

Tytul
proszę przeczytać ostatnie zdanie przepisu. ...
| 2014-10-03 13:43 |

Tytul
a co z serem?!...
| 2014-10-01 13:45 |

Tytul
Przepis ok a zdjęcie rewelacyjne, aż zachęca do zrobienia naleśników....
| 2014-09-02 11:06 |

Naleśniki
Zgraja smiesznych ludzików ktorzy wszystko krytykują a to skradziony przepis, a to nie smaczne . Czy napewno to robiliśc...
| 2014-08-28 21:43 |
drupal hit counter