Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 35 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

5 jajek
2 szklanki cukru
1,5 szkalnki oleju
4,5 szkalnki mąki pszennej
2 łyżki sody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 kg jabłek

można też dodać garść posiekanych orzechów i rodzynek

Sposób wykonania:

Sezon na jabłka w pełni warto więc przypomnieć sobie wspaniałe ciasto o intrygującej nazwie - Salceson u?miech. Może nie wgląda rewelacyjnie ?art ale jest niezwykle smaczne i proste.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
Jajka miksujemy z cukrem na puch,dodajemy olej i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao i cynamon, wszystko miksujemy na gładką masę.
Dużą prostokątną masę wyścielamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 160 stopni C.
Do ciasta dodajemy jabłka i ewentualnie bakalie, mieszamy za pomocą łyżki, ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 50 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [8]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 11:38

ciasto salceson

ciasto rewelacyjne, łatwe i szybkie a w smaku mniam..pycha zrobiłam to ciasto bez przekonania ale wynik rewelacyjny polecam!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 13:07

Tytul

czy to aż 2 łyżki sody się dodaje czy 2 łyżeczki



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 13:29

Tytul

Tak 2 łyżki sody. Prosze zauważyć że w przepisie jest prawie 1 kg mąki - stąd taka ilość sody.



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-20 17:48

Tytul

Ja jednak czuję sodę czy coś złe zrobiłam



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-24 8:35

Tytul

To ciasto piekę od kilu lat jest bardzo dobre z dodatkiem orzechów włoskich,polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-21 17:12

Tytul

na jaka blaszke ten przepis?



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-26 21:24

Tytul

blaszka prostokątna około 20x30 cm



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-27 15:43

Tytul

Ciasto ok fajnie wyrosło ale za dużo sody myslę że tam jest błąd ponieważ czuć smak sody (jak już to 2 łyżeczki a nie łyżki)


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
cukier kryształ czy cukier puder?...
| 2014-10-29 19:34 |

Tytul
Bardzo smaczna.Robi sie szybciutko.Ja odjelam ilosc cukru a dodalam zurawine:-)))...
| 2014-10-27 8:32 |

Tytul
Rewelacyjna kiszona kapusta. Podstawa to proporcje jak tu i kupno kapusty z dobrego źródła. Pędzona kapusta tak jak pędz...
| 2014-10-22 19:02 |

Tytul
saładka najklepiej smakuje po tygodniu jak się przegryzie ...
| 2014-10-18 22:21 |

Tytul
to nie rogale marcińskie tylko drożdżowe. Rogale marcińskie powinny być wałkowane jak ciasto francuskie. A do ciasta dod...
| 2014-10-14 14:26 |

super
Fantastyczny sernik. Wczoraj zrobilam do dzisiaj juz jest zjedzony. POLECAM...
| 2014-10-12 19:24 |

Tytul
proszę przeczytać ostatnie zdanie przepisu. ...
| 2014-10-03 13:43 |

Tytul
a co z serem?!...
| 2014-10-01 13:45 |
drupal hit counter