Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
422 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 35 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

5 jajek
2 szklanki cukru
1,5 szkalnki oleju
4,5 szkalnki mąki pszennej
2 łyżki sody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 kg jabłek

można też dodać garść posiekanych orzechów i rodzynek

Sposób wykonania:

Sezon na jabłka w pełni warto więc przypomnieć sobie wspaniałe ciasto o intrygującej nazwie - Salceson u?miech. Może nie wgląda rewelacyjnie ?art ale jest niezwykle smaczne i proste.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
Jajka miksujemy z cukrem na puch,dodajemy olej i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao i cynamon, wszystko miksujemy na gładką masę.
Dużą prostokątną masę wyścielamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 160 stopni C.
Do ciasta dodajemy jabłka i ewentualnie bakalie, mieszamy za pomocą łyżki, ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 50 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [9]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 11:38

ciasto salceson

ciasto rewelacyjne, łatwe i szybkie a w smaku mniam..pycha zrobiłam to ciasto bez przekonania ale wynik rewelacyjny polecam!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 13:07

Tytul

czy to aż 2 łyżki sody się dodaje czy 2 łyżeczki



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 13:29

Tytul

Tak 2 łyżki sody. Prosze zauważyć że w przepisie jest prawie 1 kg mąki - stąd taka ilość sody.



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-20 17:48

Tytul

Ja jednak czuję sodę czy coś złe zrobiłam



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-24 8:35

Tytul

To ciasto piekę od kilu lat jest bardzo dobre z dodatkiem orzechów włoskich,polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-21 17:12

Tytul

na jaka blaszke ten przepis?



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-26 21:24

Tytul

blaszka prostokątna około 20x30 cm



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-27 15:43

Tytul

Ciasto ok fajnie wyrosło ale za dużo sody myslę że tam jest błąd ponieważ czuć smak sody (jak już to 2 łyżeczki a nie łyżki)



Przepisów
Od
Dodano 2016-04-15 12:09

Tytul

Ja oczywiście zmodyfikowałam i zamiast 4,5 szkl. mąki dodałam 2 szkl, zamiast 1,5 szkl oleju dodałam jedną niepełną szkl. 2 łyżeczki sody i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszło rewelacyjne. 2 szkl mąki ciężko wymieszać a co dopiero 4,5.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
przepisy na wigilijne potrawy
Przepisy na potrawy wigilijne







Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w sł...
| 2016-11-24 19:17 |

Rogale Marcinskie
Dodałam samych orzechów zamiast migdałów bo nie miałam ich akurat w kuchni. Rogale wyszły cudowne. ...
| 2016-11-11 13:33 |

Sałatka z wieloryba
Jest to pierwsza moja stworzona sałatka.Osoby,które miały okazję spróbować,oceniły jako wyśmienita.A sama nazwa zaciekaw...
| 2016-11-04 16:33 |

LidiaFB
Ulubiony murzynek moich dzieci.Polecam...
| 2016-10-31 9:25 |

Limonkowa piramida
Ciasto wygląda przepięknie i oryginalnie...
| 2016-10-30 19:36 |

SylwiaFB
Mmmm pysznosci z dziecinstwa :)))...
| 2016-10-30 14:35 |

Iza
Ciasta kiepsko mi wychodzą ale ta szarlotka jest idealna! Dzięki za przepis, będę z przyjemnością wracała. Na pewno spró...
| 2016-10-29 19:57 |

Tytul
Zrobiłam wczoraj , przepyszne. Dziękuję za przepis.
Baska z Grudziądza....
| 2016-10-24 10:34 |
drupal hit counter