Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 35 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

5 jajek
2 szklanki cukru
1,5 szkalnki oleju
4,5 szkalnki mąki pszennej
2 łyżki sody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 kg jabłek

można też dodać garść posiekanych orzechów i rodzynek

Sposób wykonania:

Sezon na jabłka w pełni warto więc przypomnieć sobie wspaniałe ciasto o intrygującej nazwie - Salceson u?miech. Może nie wgląda rewelacyjnie ?art ale jest niezwykle smaczne i proste.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
Jajka miksujemy z cukrem na puch,dodajemy olej i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao i cynamon, wszystko miksujemy na gładką masę.
Dużą prostokątną masę wyścielamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 160 stopni C.
Do ciasta dodajemy jabłka i ewentualnie bakalie, mieszamy za pomocą łyżki, ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 50 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [8]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 11:38

ciasto salceson

ciasto rewelacyjne, łatwe i szybkie a w smaku mniam..pycha zrobiłam to ciasto bez przekonania ale wynik rewelacyjny polecam!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 13:07

Tytul

czy to aż 2 łyżki sody się dodaje czy 2 łyżeczki



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 13:29

Tytul

Tak 2 łyżki sody. Prosze zauważyć że w przepisie jest prawie 1 kg mąki - stąd taka ilość sody.



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-20 17:48

Tytul

Ja jednak czuję sodę czy coś złe zrobiłam



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-24 8:35

Tytul

To ciasto piekę od kilu lat jest bardzo dobre z dodatkiem orzechów włoskich,polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-21 17:12

Tytul

na jaka blaszke ten przepis?



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-26 21:24

Tytul

blaszka prostokątna około 20x30 cm



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-27 15:43

Tytul

Ciasto ok fajnie wyrosło ale za dużo sody myslę że tam jest błąd ponieważ czuć smak sody (jak już to 2 łyżeczki a nie łyżki)


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |

Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |
drupal hit counter