Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 35 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

5 jajek
2 szklanki cukru
1,5 szkalnki oleju
4,5 szkalnki mąki pszennej
2 łyżki sody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 kg jabłek

można też dodać garść posiekanych orzechów i rodzynek

Sposób wykonania:

Sezon na jabłka w pełni warto więc przypomnieć sobie wspaniałe ciasto o intrygującej nazwie - Salceson u?miech. Może nie wgląda rewelacyjnie ?art ale jest niezwykle smaczne i proste.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
Jajka miksujemy z cukrem na puch,dodajemy olej i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao i cynamon, wszystko miksujemy na gładką masę.
Dużą prostokątną masę wyścielamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 160 stopni C.
Do ciasta dodajemy jabłka i ewentualnie bakalie, mieszamy za pomocą łyżki, ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 50 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [8]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 11:38

ciasto salceson

ciasto rewelacyjne, łatwe i szybkie a w smaku mniam..pycha zrobiłam to ciasto bez przekonania ale wynik rewelacyjny polecam!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 13:07

Tytul

czy to aż 2 łyżki sody się dodaje czy 2 łyżeczki



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 13:29

Tytul

Tak 2 łyżki sody. Prosze zauważyć że w przepisie jest prawie 1 kg mąki - stąd taka ilość sody.



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-20 17:48

Tytul

Ja jednak czuję sodę czy coś złe zrobiłam



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-24 8:35

Tytul

To ciasto piekę od kilu lat jest bardzo dobre z dodatkiem orzechów włoskich,polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-21 17:12

Tytul

na jaka blaszke ten przepis?



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-26 21:24

Tytul

blaszka prostokątna około 20x30 cm



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-27 15:43

Tytul

Ciasto ok fajnie wyrosło ale za dużo sody myslę że tam jest błąd ponieważ czuć smak sody (jak już to 2 łyżeczki a nie łyżki)


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Ja tu nie widzę żadnej krytyki . Przepis ok a zdjęcie rewelacyjne, aż zachęca do zrobienia naleśników....
| 2014-09-02 11:06 |

Naleśniki
Zgraja smiesznych ludzików ktorzy wszystko krytykują a to skradziony przepis, a to nie smaczne . Czy napewno to robiliśc...
| 2014-08-28 21:43 |

Tytul
sałatka bardzo pyszna dziękuję P Ewo. Lusi...
| 2014-08-26 16:17 |

Pyszne ciasto
Ciasto proste do zrobienia i bardzo smaczne.
Zmniejszyłem jednak trochę temperaturę piekarnika. Myślę, że ci, któ...
| 2014-08-24 11:22 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |
drupal hit counter