Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
411 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 65 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

pół szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli do białek
6 jajek (podzielić na żółtka i białka)
3/4 szklanki cukru

masa czekoladowa:
5 jajek
2 łyżki cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka kakao
250 g masła

masa chałwowa:
pół szklanki mleka
łyżka mąki kartoflanej
1 cukier waniliowy
350 g masła
300 g chałwy
4 żółtka

niewielkie bezy

Sposób wykonania:

Przepis na tort bezowy Ewy Wachowicz. Z białek ubijamy pianę wraz ze szczyptą soli, następnie porcjami dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
Jajka wbijamy do miski, ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną ( za pomocą miotełki). Dodajemy czekoladę, następnie dodajemy łyżkę kakao. Mieszamy i masę studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce czekoladowej masy i miksujemy. Biszkopt przecinamy na pół. Nakładamy masę czekoladową, smarujemy równo, następnie kładziemy malutkie bezy (zatapiamy je w masie).
1/4 mleka wlewamy do rondelka a resztę do szklanki. Do mleka w szklance dodajemy mąkę kartoflaną a do mleka w rondelku 1 cukier waniliowy.Gdy mleko się zagotuje dodajemy roztrzepaną w mleku mąkę i żółtka. Gotujemy budyń, studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy chałwę po kawałku, mieszamy, następnie dodajemy po łyżce masy z żółtkami. Mieszamy.
Na masę czekoladową nakładamy połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu i jego boki. Dekorujemy bezikami.



  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [8]




Przepisów
Od
Dodano 2012-01-14 9:27

tort chalwowy z bezami

wyglada pieknie ale jesc tego nie mozna,tylko maslo,maslo,350g i 250 g zrobilam i zaluje,naprawde nie polecam,byloby wskazane zeby Ewa tez kawaleczek zjadla



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-30 13:31

Tort chałwowy z bezami

W składnikach :o co chodzi 3/4?czego?



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-30 13:41

Tytul

3/4 szklanki cukru. Niedopatrzenie poprawione u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 16:51

tort bezowy

zamiast masła dałam do kremów po kostce palmy i tort naprawdę wszystkim smakował był bardzo dobryu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-14 15:38

Tytul

ja robiłam był przepyszny.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-07 21:11

tort chałwowy

ja też zrobiłam i był bajeczny, moje dziecka życzy sobie tego tortu na urodziny



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-29 15:36

Tytul

ja też robiłam.pychaP



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-29 18:22

Tytul

Tort pyszny.Robiłam.Masa czekoladowa dobra,tylko w lodówce twardnieje,ale ogółem jest torcik "palce lizac".


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisłość. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraźni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |

Faworki
Przepis fajny, tylko mała uwaga: romb ma boki o takiej samej długości. Ten "drugi" romb to równoległobok.
| 2015-02-10 17:26 |

Tytul
ciasto na pewno bardzo dobra aje ja postanowilam coś zmienic ugotowany kisiel połaczyłam z 20 dkg masła utartego na...
| 2015-01-29 3:35 |
drupal hit counter