Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 70 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

230 g mąki pszennej
150 g masła
1 żółtko
Odrobina zimnej wody i soli

1 kg dojrzałych węgierek
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka rozdrobnionej laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kardamonu
pół szklanki whisky
2 tabliczki gorzkiej czekolady – min 80%

Sposób wykonania:

Masło rozpuścić a następnie wystudzić, po czym połączyć je z mąką, cukrem (2-3 łyżki), żółtkiem, szczyptą soli i odrobiną zimnej wody. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić je do lodówki na 2 godziny. Schłodzone rozwałkować i wyłożyć nim starannie formę do tarty posmarowaną uprzednio masłem. Ciasto należy dokładnie ugnieść, tak aby bardzo równomiernie przylegało do foremki. Następnie ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez mniej więcej 15 minut.

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut często mieszając by się nie przypaliły. Do masy dodajemy przyprawy i dusimy przez następne 5 minut. Kolejno zalewamy śliwki whisky i podpalamy (dobrze mieć do tego raczej duży, wysoki garnek – będzie bezpieczniej). Gdy ogień się wypali mieszamy dokładnie i wkładamy śliwki na podpieczony uprzednio spód tarty. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach C do momentu aż brzegi tarty się zrumienią.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W kąpieli wodnej ( a więc w misce umieszczonej w garnku z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę. Płynną polewamy wierzch naszej tarty, gdy czekolada wystygnie ciasto wkładamy do lodówki by dobrze zastygłą. Podajemy kiedy czekolada będzie już zastygnięta. Wtedy wspaniale chrupie w zębach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |