Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
446 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
12 dag masła
jajko
szczypta soli

Nadzienie:
kilogram jabłek
łyżeczka cynamonu
garść rodzynek namoczonych w rumie
garść prażonych orzechów włoskich


Do dekoracji:
100 g dżemu morelowego
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Do mąki dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz sól, mieszamy a następnie całosć siekamy z zimnym masłem, gdy zrobią się grudki wbijamy jajko - wyrabiamy ciasto które następnie chłodzimy przez 1 h w lodóce.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy cynamon, orzechy i rodzynki, mieszmay.
Ciasto po wyjęciu dzielimy na 2 części - mniejszą i większą. Większą wałkujemy i przenosimy do tortownicy - wylepiamy jej dno i brzegi, następnie nakładamy farsz.
Z drugiej rozwałkowanej części wycinamy paseczki o grubości palca. Z paseczków ukłądamay na jabłkach kratkę, ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopanich. po upieczeniu i ostudzeniu środek ciasta samrujemy dżemem a brzegi posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [10]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-04 13:10

Szarlotka z kratką - ppora

Wyglądała jak w telewizji, ale niejadalna, rozpada sie, dno nie upieczone (po 1.5 h pieczenia), porazka całkowita - szkoda czasu i atłasu,



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-04 13:22

Tytul

Piekłaś 1,5 h i ci się nie upiekło. Raczej piekarnik do wymiany u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-04 22:23

szarlotka z kratką

Ja dziś upiekłam, wyszła jak ta lala. Chyba faktycznie masz coś nie tak z piekarnikiem u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-06 22:31

Tytul

Słyszałam od koleżanki, że jest to wspaniały przepis. Jutro wypróbuję.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-07 13:07

Tytul

Ja dzis upiekłam i jest pyszny,tylko dlaczego tam sie nie daje proszku do pieczenia



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 17:23

Tytul

pieke babrdzo podobna ale dodaje jedna lyzeczke proszku do pieczenia oraz wiecej jajek tzn. 2 cale jaka i jeszcze 3 zoltka, a maki tylko tyle aby dalo sie to "zarobic", jezeli jest za duzo maki to ciasto jest ciezkie i jeszcze jedno, jablka wczesniej podsmazam, nie calkiem ale tak, zeby widac bylo czesciowo kawalki, pycha, palce lizac, prosze sprobowacu?miech)))



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-23 23:21

Super ciasto

Bardzo dobre ciasto ale mi się
rozwalało przy rozwałkowywaniu ale dałam radę dlatego następnym razem włożę na trochę do zamrażalnika.Bardzo polecam



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-10 17:59

Tytul

Bardzo dobre



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-13 7:20

Tytul

Pyszna szarlotka ale ja dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia + 2 łyżki śmietany.



Przepisów
Od
Dodano 2015-09-27 19:35

Tytul

ciasto się rozpada moim zdaniem za mało masła


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |
drupal hit counter