Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

409 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na Ciasteczka

Czas 40 minut Porcji 24 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

500 g mąki
2 jajka
250 g masła
szczypta soli
50 g drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
marmolada
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z zimnym masłem, robimy kopczyk i dołek, do dołka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz drożdże, zagniatamy gładkie ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich wałkujemy tak aby miało kształt okręgu. Koło dzielimy na 8 części, nakładamy marmoladę i zwijamy rogalik. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C.
Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (5 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [33]




Przepisów
Od
Dodano 2012-02-11 10:24

Tytul

Tresc komentarza
Rogaliki są pyszne Dziasiaj robię je znowu



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 12:42

rogaliki

rogaliki wyszly bardzo pyszne i polecan wszystkim...



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 14:02

Tytul

pyszne, wydaja sie malo kaloryczne i udaja sie nawet poczatkujacym gospodyniom.Gratuluje przepisu!



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-22 16:19

Tytul

Rogaliki przepyszne!



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-26 8:07

rogaliki

właśnie dziś upiekłam rogaliczki są naprawdę pyszne roboty przynich mało a radości co nie miara.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-26 20:17

Rogaliki

Wspaniałe, smaczne poprostu poluszki lizać bardzo polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-13 3:35

rogaliki

wspaniale i znikaja jak woda



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-16 16:17

Cud Miod i orzeszki..

wspaniale dla dzieci,umnie rogaliki znikaja.



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-18 9:50

Tytul

dlaczego wyszły mi twarde?

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-07-18 15:41

rogaliki

może za mocno spiekłaś



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-19 13:03

Tytul

Rogaliki super, trochę ulepszyłam przepis i dodaję masło pół na pół ze smalcem. Są jeszcze bardziej kruche. Dziś kolejny wypiek.



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-06 13:19

Kara,

Pyszneu?miech polecam z jabłkami i orzechami



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-04 2:11

Mąka

Przepraszam, a jaka mąka? Bo j człowiek zupełnie antykuchenny jestem.



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-04 11:24

Ile czasu

Ile czasy trzeba piec?

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-11-04 12:47

rogaliki

mąka oczywiście pszenna najlepiej tortowa a pieczemy do momentu aż uzyskają złoty-brązowy kolor myślę że około 15-20 minut, zależy od piekarnika więc trzeba pilnować



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-04 12:54

Rogaliki pani Halinki

Mąka pszenna może być pól na pół z tortową a pieczemy ok.30 min,ale można zawsze sprawdzić czy są juz gotowe.....smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-08 19:48

ola

Witam,
Własnie przygotowałam rogaliki, są przepyszne. Myślałam ze mi nie wyjdą, ponieważ nigdy nie piekę, ale teraz jetem pewna ze jk mi wyszły to każdemu wyjdą. Serdecznie polecam. Pychotka



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-16 11:47

Ica

Wyszły mięciutkie i pyszne!
Polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-03 14:29

rogaliki

bardzo proste i do tego bardzo pyszne



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-14 10:47

Super

Piekłam wczoraj - i zostało może 5. Wyszły miękknie i przepyszne - serdecznie polecam przepis.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-06 19:50

Tytul

Łatwy przepis wszystkimwychodza pyszne rogalikimoje tez wyszly pyszne.Polecam i smacznego zyczeu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-15 9:35

Tytul

mi też raz jedna porcja wyszła za twarda ale myslę, ze to dlatego ze zapomnialam przed pieczeniem posmarować białkiem



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-08 22:40

rogaliki

robiłam je dwa razy wychodzą znakomicie. Znikają ze stołu w mgnieniu oka



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 13:54

Ewelina22

a jeśli nie mam drożdzy to czy moge dodać coś innego np proszek do pieczenia?



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 14:56

Tytul

raczej nie a przynajmniej efekt może być nieprzewidywalny u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-07 18:32

kejt

przepyszne kruche delikatne boskie. Zamiast masła - zabrakło- dodałam margaryne. Dzieki za przepisu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-08 19:16

Tytul

smietana ma byc zimna czy ciepła ?



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-08 20:28

Tytul

Temperatura śmietany jest bez znaczenia. Może być z lodówki może być o temperaturze pokojowej.



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-24 21:58

A od kiedy 8 x 4 = 24 ?



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-19 17:50

Monia

Jak zwykle przy świętach do nich wracam?art Tym razem je ukryje i przyznam się w Wigilię,że są :D



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-19 17:50

Monia

Oczywiście składniki x2 :D



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-09 12:48

Tytul

Przepyszne jak mojej mamy



Przepisów
Od
Dodano 2014-05-03 19:10

Tytul

pychotkaaaa Pani Ewo!!!!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


ortografia
Obtaczamy, a nie: optaczamy; puściły, a nie: póściły; można chętnie i dobrze gotować i nie robić błędów ortograficznych....
| 2014-07-21 13:33 |

Tytul
Parę dni temu robiłam naleśniki z przepisu p. Ewy w smaku pierwsza klasa, niestety miałam problem z usmażeniem i nie wie...
| 2014-07-15 13:04 |

Tytul
ogórki pasteryzujemy od razu! to nie sa kiszone tylko konserwowe :)...
| 2014-07-14 9:10 |

Tytul
A kiedy pastwryzować odrazu, czy na drugi dzień, a może jak ukisną? proszę bardzo o odpowiedz....
| 2014-07-09 20:30 |

tytul
=...
| 2014-06-25 21:32 |

krysia.T
rewelacja...
| 2014-05-08 16:33 |

Tytul
pychotkaaaa Pani Ewo!!!!...
| 2014-05-03 19:10 |

Tytul
A mnie dość długo się piecze, jest w tortownicy i wyrosło wysoko, ale jakieś surowe się wydaje a już ponad godzinę jest ...
| 2014-04-25 22:05 |
drupal hit counter