Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
448 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 kg białej fasoli /Jaś lub perłowa/
500 g wędzonego boczku
500 g dobrej kiełbasy
2 łyżki smalcu do smażenia
200 g koncentratu pomidorowego
4 cebule
6 ząbków czosnku
1 łyżka mąki pszennej
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
pół łyżeczki mielonego pieprzu
pół łyżeczki mielonego kminku
szczypta soli

Sposób wykonania:

Pyszna fasolka po bretońsku, prosta propozycja na syty, smaczny obiad rodzinny. To najsmaczniejsza wersja fasolki z dużą ilością przypraw, które wzajemnie się wypełniają. Warto część fasolki zawekować i przechowywać w lodówce podobnie jak bigos. To doskonała rezerwa gdy nie będziemy mieli czasu przygotować obiadu. Fasolkę po bretońsku możemy przygotowywać w sezonie ze świeżej fasoli, wówczas jej nie namaczamy.

Opłukaną fasolę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak aby woda z zapasem przykrywała z fasolę. W ten sposób namaczamy fasolę przez kilkanaście godzin. Gdy fasola napęcznieje, odcedzamy ją i płuczemy. Fasolę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby ziarna były przykryte. Wrzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu aż fasola będzie miękka, na ogół przez 1,5 godziny.

Obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Obrany czosnek drobno siekamy. Kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy aż mięso się zarumieni, po czym dodajemy cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli i zarumieni. Na koniec smażenia wsypujemy mąkę i czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy całość do garnka z miękką już fasolą.
Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdyby fasolka była zbyt gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody, gdyby była zbyt rzadka możemy zagęścić odrobiną mąki. Na sam koniec doprawiamy do smaku papryką, pieprzem, solą, cukrem, kminkiem i pokruszonym majerankiem. Cukier przełamie kwaśny smak koncentratu pomidorowego. Ostrożnie z ilością soli, gdyż boczek i kiełbasa oddadzą potrawie część soli. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
Po tym czasie fasolkę po bretońsku zestawiamy z ognia i odstawiamy po przykryciem na półgodziny, aby smaki się przegryzły. Fasolka po bretońsku podobnie jak bigos jest smaczniejsza po ponownym odgrzaniu następnego dnia. Z podanych składników wyjdzie spora ilość fasolki po bretońsku, dlatego część gorącej fasolki wekuje się do wyparzonych słoików. Słoiki odwraca do góry dnem i po ostudzeniu można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni jako pyszny zapas na obiad.
Gorącą fasolkę po bretońsku możemy podawać z bułką lub chlebem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |
drupal hit counter