Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
438 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 25 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 100 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 litry wody
kilka łyżek liściastej czarnej herbaty
kilka łyżek cukru lub miodu
łyżeczka goździków
10 cm kory cynamonu
0,5 litra białego rumu
0,7 litra wytrawnego wina
0,5 litra wódki żubrówki
3 pomarańcze
2 cytryny
2 jabłka
2 gruszki

Sposób wykonania:

Pyszny poncz herbaciany z korzennym akcentem na sylwestrową noc. Skład ponczu jak i jego moc dobieramy wedle własnej wyobraźni. Owoce w składnikach są przykładowe, można dodać także ananasa lub truskawki. Na ogół dodajemy takie alkohole jakie mamy pod ręką. Użycie różnych alkoholi daje ciekawe doznania smakowe. Alkohol podczas spożywania nie jest wyczuwalny, należy uważać na jego zdradliwą moc u?miech Z podanych składników wyjdzie około 4,5 litra ponczu. Dostosowujemy jego ilość do ilości osób na imprezie.

Wodę zagotowujemy, wrzucamy cukier, kawałki cynamonu i goździki. Wywar gotujemy przez 15 minut, zdejmujemy z ognia, wsypujemy herbatę i mieszamy. Odczekujemy kilka minut i przecedzamy. Wywar studzimy.

Jabłka i gruszki myjemy, kroimy w plastry usuwając ich środki. Cytrusy szorujemy pod bieżącą wodą i sparzamy. Następnie kroimy je w plastry.

Pokrojone owoce wrzucamy do dużego słoja, zalewamy ostudzonym wywarem herbaciano-korzennym i alkoholami. Całość mieszamy i zakręcamy nakrętkę. Odstawiamy w bardzo chłodne miejsce /lodówka, balkon/. Poncz musi trochę postać przed spożyciem, by smaki się przegryzły. Napój można także podawać na gorąco.
Tuż przed imprezą poncz wlewamy do ozdobnego naczynia np wazy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]








Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


inne podniebienie /
sałatka zrobiona słowo w słowo a jednak nikomu nie smakowała. Składniki osobno smakowały o wiele lepiej ...
| 2017-01-05 14:02 |

Tytul
czytać i rozumieć co się czyta....
| 2017-01-04 14:35 |

Tytul
dodaję do majonezu ząbek czosnku. Poprawia smak. Polecam...
| 2016-12-28 20:26 |

Małgorzata
ja moczę śledzie w mleku....
| 2016-12-21 20:04 |

Kasia z FB
Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Ciasto perfekcyjne, najlepsze !...
| 2016-12-17 20:22 |

Tytul
Sos paprykowo-ziołowy rozrobić według opisu na opakowaniu. Sos czosnkowy dodać do smaku według uznania....
| 2016-12-15 18:45 |

pytanie
Chciałam zapytać ile ma byc sosu czosnkwego i czy sos paprykowo-ziołowy dodac w postaci proszku czy rozrobic ?...
| 2016-12-13 23:15 |

Tytul
dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w sł...
| 2016-11-24 19:17 |
drupal hit counter