Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
441 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 50 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na ciasto na pierogi:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki gorącego mleka
łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Składniki na farsz
1,2 kg kiszonej kapusty /jeśli kupna to tzw. surówkowa/
100 gramów suszonych grzybów
3 cebule
kawałek selera
duża marchewka
średnia pietruszka
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
świeżo zmielony pieprz
3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej potrawy.

Zaczynamy od przygotowania farszu.
Kiszoną kapustę, jeśli jest dobrze ukiszona i kwaśna opłukujemy w wodzie. Wkładamy ją następnie do garnka. Wrzucamy ziele angielskie, 1 liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

W międzyczasie zalewamy wrzątkiem suszone grzyby i po około 5 minutach odcedzamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem pół łyżeczki soli, 1 liściem laurowym, kilkoma ziarnami angielskimi. Wrzucamy odcedzone grzyby i warzywa. Gotujemy przez godzinę aż grzyby będą miękkie.

Podczas gotowania kapusty i grzybów z warzywami, na rozgrzanym oleju na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę.

Po ugotowaniu grzyby z warzywami wyjmujemy z wywaru. Kapustę odcedzamy. Wybieramy i wyrzucamy ziarna ziela angielskiego oraz liście

laurowe. Kapustę, marchewkę, pietruszkę, seler oraz grzyby mielimy na dużych oczkach. W przypadku braku możliwości zmielenia, można drobno pokroić. Zmielony farsz doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i dodajemy smażoną cebulkę. Wszystko mieszamy, a gdy farsz jest za suchy możemy dodać trochę wywaru z grzybów.

Przygotowanie ciasta na pierogi:
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i wlewamy gorące mleko. Gdy całość przestygnie, ugniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie lub gęste dodajemy odpowiednio trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto dzielimy na części. Po kolei każdą część rozwałkowujemy i wycinamy sza pomocą szklanki krążki. Nakładamy farsz i lepimy. Można użyć maszynki do zlepiania pierogów - przyspiesza pracę, choć pierogi nie będą tak ładne jak lepione wprawną ręką u?miech

Gotujemy pierogi:
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem 2 łyżeczek soli. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi. Od czasu ich wypłynięcia na wierzch, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie cedzakiem wyciągamy pierogi i poddajemy hartowaniu. Wrzucamy je na kilka sekund do zimnej wody i od razy wyciągamy. Dzięki temu pierogi nie zlepiają się i pozostaną nadal gorące.

Pierogi z kapustą i grzybami podajemy polane zeszkloną cebulką.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2016-12-17 20:22

Kasia z FB

Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Ciasto perfekcyjne, najlepsze !


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |

Tytul
Przepis jest czytelny i nie wiem skąd takie pytania....
| 2017-02-18 14:19 |

rewelacja
sałatka jest pyszna...
| 2017-02-15 21:22 |

Emi:-)
Rogaliki pyszne, udały się tylko troszkę zmieniłam przepis, ponieważ robiłam z jabłkiem (renetą).
Do ciasta dodał...
| 2017-02-11 19:48 |

inne podniebienie /
sałatka zrobiona słowo w słowo a jednak nikomu nie smakowała. Składniki osobno smakowały o wiele lepiej ...
| 2017-01-05 14:02 |

Tytul
czytać i rozumieć co się czyta....
| 2017-01-04 14:35 |

Tytul
dodaję do majonezu ząbek czosnku. Poprawia smak. Polecam...
| 2016-12-28 20:26 |

Małgorzata
ja moczę śledzie w mleku....
| 2016-12-21 20:04 |
drupal hit counter