Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

409 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 30 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

kg ugotowanych ziemniaków
kostka twarogu
cebulka
3 plasterki pięknego chudego boczku
sól i pieprz
3 szklanki mąki i trochę wody

Sposób wykonania:

Przepis na sprawdzone domowe pierogi ruskie. Mąkę ze szczyptą soli i wodą (wody tyle by ściągało ciasto) wymieszać.
Uformować ciasto niezbyt twarde (dodać kapkę oliwy) rozwałkować tak aby po wykrojeniu szklanką kółek się nie rozpadało i nie kleiło do podstawy naszego blatu na którym pracujemy.

Ser wymieszać z ziemniakami doprawić, pokrojoną cebulkę z boczkiem (może być kiełbaska) podsmażyć dodać do farszu i wymieszać.

Wykrawamy kółka i nakładamy łyżeczką trochę masy zwijamy i tak do końca.

Uformowane pierożki wrzucamy na gotującą się wodę i ostrożnie aby się nie rozkleiły gotujemy.

Wykładamy na talerz i polewamy odrobinkę masełkiem z cebulką.

Wychodzi ok.30 szt pierożków.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pysia | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-03 14:30

ciasto na pierogi

nie smakuje mi to ciasto. ciasto musi na pierogi musi byc mięciutkie i rozplywac sie w ustach.
Mój przepis na ciasto.
Kg mąki
3 żółtka
3 łyzki oleju
3 szklanki goracej wody
szczypta soli

Make wysypujemy na stolnice robimy " dziurke" dodajemy żółtka, olej i sól. Recznie wyrabiamy " grudki" do momentu az maka stanie gładka i żółta dopiero wtedy dodajemy do niej wode i mieszamy nożem ( ciasto jest gorace). Po dokładym wymieszaniu wody z maką zagniatamy ciasto ręcznie ( uwaga w środku może byc gorace). Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleic sie ani do stolnicy ani do rąk i wałka. Zanim zaczniemy lepic pierozki odkrajamy mała porcje i wałkiem wałujemy " placki ". ( placki robimy jak kopytka czyli robimy wałek, kroimy małe kawałki które rozwałkujemy na placki). Reszte ciasta KONIECZNIE wkładamy do woreczka, bo wyschnie.
Smacznego.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Tresc komentarza...
| 2014-07-30 22:00 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2014-07-30 16:32 |

Tytul
wszystko ok ale jak dla mnie za duzo cukru, ja dalam mniej i wyszly rewelacyjne...
| 2014-07-27 12:38 |

Tytul
ta sałatka nie jest bardzo pikantna ,jej smak jest nie do opisania ...
| 2014-07-26 8:03 |

Tytul
pyszna salatka naprawde polecam...
| 2014-07-24 12:15 |

ortografia
Obtaczamy, a nie: optaczamy; puściły, a nie: póściły; można chętnie i dobrze gotować i nie robić błędów ortograficznych....
| 2014-07-21 13:33 |

Tytul
Parę dni temu robiłam naleśniki z przepisu p. Ewy w smaku pierwsza klasa, niestety miałam problem z usmażeniem i nie wie...
| 2014-07-15 13:04 |

Tytul
ogórki pasteryzujemy od razu! to nie sa kiszone tylko konserwowe :)...
| 2014-07-14 9:10 |
drupal hit counter