Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 30 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

kg ugotowanych ziemniaków
kostka twarogu
cebulka
3 plasterki pięknego chudego boczku
sól i pieprz
3 szklanki mąki i trochę wody

Sposób wykonania:

Przepis na sprawdzone domowe pierogi ruskie. Mąkę ze szczyptą soli i wodą (wody tyle by ściągało ciasto) wymieszać.
Uformować ciasto niezbyt twarde (dodać kapkę oliwy) rozwałkować tak aby po wykrojeniu szklanką kółek się nie rozpadało i nie kleiło do podstawy naszego blatu na którym pracujemy.

Ser wymieszać z ziemniakami doprawić, pokrojoną cebulkę z boczkiem (może być kiełbaska) podsmażyć dodać do farszu i wymieszać.

Wykrawamy kółka i nakładamy łyżeczką trochę masy zwijamy i tak do końca.

Uformowane pierożki wrzucamy na gotującą się wodę i ostrożnie aby się nie rozkleiły gotujemy.

Wykładamy na talerz i polewamy odrobinkę masełkiem z cebulką.

Wychodzi ok.30 szt pierożków.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pysia | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-03 14:30

ciasto na pierogi

nie smakuje mi to ciasto. ciasto musi na pierogi musi byc mięciutkie i rozplywac sie w ustach.
Mój przepis na ciasto.
Kg mąki
3 żółtka
3 łyzki oleju
3 szklanki goracej wody
szczypta soli

Make wysypujemy na stolnice robimy " dziurke" dodajemy żółtka, olej i sól. Recznie wyrabiamy " grudki" do momentu az maka stanie gładka i żółta dopiero wtedy dodajemy do niej wode i mieszamy nożem ( ciasto jest gorace). Po dokładym wymieszaniu wody z maką zagniatamy ciasto ręcznie ( uwaga w środku może byc gorace). Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleic sie ani do stolnicy ani do rąk i wałka. Zanim zaczniemy lepic pierozki odkrajamy mała porcje i wałkiem wałujemy " placki ". ( placki robimy jak kopytka czyli robimy wałek, kroimy małe kawałki które rozwałkujemy na placki). Reszte ciasta KONIECZNIE wkładamy do woreczka, bo wyschnie.
Smacznego.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisłość. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraźni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |
drupal hit counter