Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 35 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 szklanki maki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
pół szklanki wody
4 łyżki kakao
opakowanie przyprawy do piernika
kostka masła /200 gram/
5 jajek
4 łyżki miodu
szczypta soli
15 dag orzechów włoskich

do dekoracji:
lukier
sok malinowy
gotowe ozdoby


Sposób wykonania:

Piernik świąteczny - pyszny, sprawdzony przepis. Do rondelka wlewamy wodę, do wody dodajemy: cukier, kakao, przyprawę do piernika, masło oraz miód. Gotujemy aż wszystko się rozpuści i połączy, studzimy.
Do przestudzonej masy dodajmy żółtka raz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy uprażone w 200 stopniach C w piekarniku orzechy.
Ciasto przekładamy do 2 foremek / keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (5 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [24]




Przepisów
Od
Dodano 2011-12-17 18:04

Tytul

ciasto palce lizac



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-17 19:24

Tytul

Jaki wymiar foremki na to ciasto dać ?
Ciasto wygląda przepysznie.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-18 11:15

piernik

z podanej proporcji wyjdą 2 ciasta z foremki do keksa.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-18 19:03

Tytul

Dziękuję za odpowiedź.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-25 20:28

pychotka

polecam piernik jest pyszny,ja zrobilam w jednej wiekszej blaszce



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-06 14:03

gabi do przepisu

chce upiec na blaszce i przekroic na trzy czesci czy ta ilosc ciasta wystarczy i jak dlugo trzyma swiezosc



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 18:57

Tytul

dzisiaj zrobiony ale jedzony dopiero w święta ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-09 19:59

Justyś Justa

Ja też wczoraj zrobiłam czekają już w puszce na Święta Wyszły przepiękne z lukrem posypką i czekoladą



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-12 0:10

przechowywanie

Jak go przechowywac do Świąt? W lodówce można? Natalia



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-12 9:19

Tytul

można, najważniejsze to zabezpieczyć by mocno nie wysechł i nie było za dużo dostępu światła (dlatego pierniczki przechowuje się w puszce) można też zamknąć w innym pojemniku



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-15 20:41

Tytul

Czy podane proporcje słakdników są na dwie keksówki?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-15 22:16

Tytul

Tak to są proporcje na 2 keksówki.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-16 21:51

Tytul

witam
nie jestem orłem w pieczeniu ciast więc pytam..:czy ta piana na koniec to ma byc dodana i wymieszana delikatnie z tym ciastem..?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-16 22:07

Tytul

Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-18 11:19

Temperatutra

Masę wstawić do nagrzanego czy nienagrzanego piekarnika?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-18 12:14

piernik

ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-18 22:28

Tytul

czy mozna ten piernik upiec z maki pelnoziarnistej



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-19 13:10

Tytul

Możesz spróbować. Sukcesy w kuchni odnoszą Ci co próbują u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-22 17:31

Tytul

kostka masła 250g czy 200g?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-22 18:02

Tytul

Kostka masła = 200 gram. Ze świecą teraz szukać kostek masła o gramaturze 250 gram. Poza tym te 50 gram będzie niewyczuwalne w smaku ani w konsystencji ciasta - pomijając już fakt że w sklepach mamy masła i produkty, które się tak tylko nazywają tak jak szynka za 15 zł/kg.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-12 17:23

piernik

ciasto pycha a jak pięknie wyrosło



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-09 19:46

Tytul

czy zamiast maki krupczatki moga zastapitc to inna maka



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-11 10:28

Tytul

można spróbować ze zwykła mąką



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-12 19:23

Tytul

czytałam inne przepisy na piernik,,i jednym ze składników było powidło,,czy do tego ciasta,,,gdyby tak dodac troszke powidła???


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
sałatka bardzo pyszna dziękuję P Ewo. Lusi...
| 2014-08-26 16:17 |

Pyszne ciasto
Ciasto proste do zrobienia i bardzo smaczne.
Zmniejszyłem jednak trochę temperaturę piekarnika. Myślę, że ci, któ...
| 2014-08-24 11:22 |

tytul
=...
| 2014-08-20 10:27 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |

Tytul
Pasteryzację liczy się od momentu gdy woda w garnku zacznie wrzeć. Czasem jak masz zimną wodę i zimne słoiki z zawartośc...
| 2014-08-01 8:43 |
drupal hit counter