Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

409 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy INKI
4 łyżki przyprawy do piernika

pół kostki masła
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki miodu szklanka cukru

2 jajka
szklanka mleka

przełożenie:
powidła sliwkowe

polewa czekoaldowa:
pół kostki masła
pół szklanki cukru
łyżka kako
2 łyżki INKI
3 łyżki wody

Sposób wykonania:

Bardzo prosty a jednocześnie przepyszny piernik przekładany powidłami i polany czekoladą.
Rozpływa się w ustach, polecam ten sprawdzony przepis.
Do rondelka wkłądamy pół kostki masła, powidła, miód i cukier, gotujemy na wolnym ogniu, mieszając by nie przywarło, gdy cukier się rozpuści a całość dobrze ze sobą połączy, masę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą, przyprawą do piernika, kawą Inką. Po lekkim przestudzeniu masy dodajemy do niej połączone produkty sypkie i mieszamy, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Mieszamy dokłądnie, masa jest dość płynna - tak powinno być.
Foremkę do keksa o wielkości około 11x20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą wlewamy ciasto, pieczemy 50 minut w 170 stopanich C, w termoobiegu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Po wyjęciu ciasto studzimy następnie przekrajamy na pół i smarujemy powidłami, składamy obie połowy.
Polewa czekoaldowa: do rondelka wrzucamy masło, cukier, kako, INKĘ i wodę, wstawiamy na mały ogień, gdy zawrze gotujemy aż masa zacznie gęstnieć. Lekko studzimy. Przestudzoną masą smarujemy piernik, odstawiamy w chłodne miejsce by polewa dobrze zastygła.
Piernik jest smaczny od razu po upieczeniu u?miech choć można go przechować w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. O ile wytrzymamy u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
wszystko ok ale jak dla mnie za duzo cukru, ja dalam mniej i wyszly rewelacyjne...
| 2014-07-27 12:38 |

Tytul
ta sałatka nie jest bardzo pikantna ,jej smak jest nie do opisania ...
| 2014-07-26 8:03 |

Tytul
pyszna salatka naprawde polecam...
| 2014-07-24 12:15 |

ortografia
Obtaczamy, a nie: optaczamy; puściły, a nie: póściły; można chętnie i dobrze gotować i nie robić błędów ortograficznych....
| 2014-07-21 13:33 |

Tytul
Parę dni temu robiłam naleśniki z przepisu p. Ewy w smaku pierwsza klasa, niestety miałam problem z usmażeniem i nie wie...
| 2014-07-15 13:04 |

Tytul
ogórki pasteryzujemy od razu! to nie sa kiszone tylko konserwowe :)...
| 2014-07-14 9:10 |

Tytul
A kiedy pastwryzować odrazu, czy na drugi dzień, a może jak ukisną? proszę bardzo o odpowiedz....
| 2014-07-09 20:30 |

tytul
=...
| 2014-06-25 21:32 |
drupal hit counter