Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy INKI
4 łyżki przyprawy do piernika

pół kostki masła
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki miodu szklanka cukru

2 jajka
szklanka mleka

przełożenie:
powidła sliwkowe

polewa czekoaldowa:
pół kostki masła
pół szklanki cukru
łyżka kako
2 łyżki INKI
3 łyżki wody

Sposób wykonania:

Bardzo prosty a jednocześnie przepyszny piernik przekładany powidłami i polany czekoladą.
Rozpływa się w ustach, polecam ten sprawdzony przepis.
Do rondelka wkłądamy pół kostki masła, powidła, miód i cukier, gotujemy na wolnym ogniu, mieszając by nie przywarło, gdy cukier się rozpuści a całość dobrze ze sobą połączy, masę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą, przyprawą do piernika, kawą Inką. Po lekkim przestudzeniu masy dodajemy do niej połączone produkty sypkie i mieszamy, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Mieszamy dokłądnie, masa jest dość płynna - tak powinno być.
Foremkę do keksa o wielkości około 11x20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą wlewamy ciasto, pieczemy 50 minut w 170 stopanich C, w termoobiegu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Po wyjęciu ciasto studzimy następnie przekrajamy na pół i smarujemy powidłami, składamy obie połowy.
Polewa czekoaldowa: do rondelka wrzucamy masło, cukier, kako, INKĘ i wodę, wstawiamy na mały ogień, gdy zawrze gotujemy aż masa zacznie gęstnieć. Lekko studzimy. Przestudzoną masą smarujemy piernik, odstawiamy w chłodne miejsce by polewa dobrze zastygła.
Piernik jest smaczny od razu po upieczeniu u?miech choć można go przechować w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. O ile wytrzymamy u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |

Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |
drupal hit counter