Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
438 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy INKI
4 łyżki przyprawy do piernika

pół kostki masła
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki miodu szklanka cukru

2 jajka
szklanka mleka

przełożenie:
powidła sliwkowe

polewa czekoaldowa:
pół kostki masła
pół szklanki cukru
łyżka kako
2 łyżki INKI
3 łyżki wody

Sposób wykonania:

Bardzo prosty a jednocześnie przepyszny piernik przekładany powidłami i polany czekoladą.
Rozpływa się w ustach, polecam ten sprawdzony przepis.
Do rondelka wkłądamy pół kostki masła, powidła, miód i cukier, gotujemy na wolnym ogniu, mieszając by nie przywarło, gdy cukier się rozpuści a całość dobrze ze sobą połączy, masę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą, przyprawą do piernika, kawą Inką. Po lekkim przestudzeniu masy dodajemy do niej połączone produkty sypkie i mieszamy, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Mieszamy dokłądnie, masa jest dość płynna - tak powinno być.
Foremkę do keksa o wielkości około 11x20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą wlewamy ciasto, pieczemy 50 minut w 170 stopanich C, w termoobiegu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Po wyjęciu ciasto studzimy następnie przekrajamy na pół i smarujemy powidłami, składamy obie połowy.
Polewa czekoaldowa: do rondelka wrzucamy masło, cukier, kako, INKĘ i wodę, wstawiamy na mały ogień, gdy zawrze gotujemy aż masa zacznie gęstnieć. Lekko studzimy. Przestudzoną masą smarujemy piernik, odstawiamy w chłodne miejsce by polewa dobrze zastygła.
Piernik jest smaczny od razu po upieczeniu u?miech choć można go przechować w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. O ile wytrzymamy u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]








Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


inne podniebienie /
sałatka zrobiona słowo w słowo a jednak nikomu nie smakowała. Składniki osobno smakowały o wiele lepiej ...
| 2017-01-05 14:02 |

Tytul
czytać i rozumieć co się czyta....
| 2017-01-04 14:35 |

Tytul
dodaję do majonezu ząbek czosnku. Poprawia smak. Polecam...
| 2016-12-28 20:26 |

Małgorzata
ja moczę śledzie w mleku....
| 2016-12-21 20:04 |

Kasia z FB
Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Ciasto perfekcyjne, najlepsze !...
| 2016-12-17 20:22 |

Tytul
Sos paprykowo-ziołowy rozrobić według opisu na opakowaniu. Sos czosnkowy dodać do smaku według uznania....
| 2016-12-15 18:45 |

pytanie
Chciałam zapytać ile ma byc sosu czosnkwego i czy sos paprykowo-ziołowy dodac w postaci proszku czy rozrobic ?...
| 2016-12-13 23:15 |

Tytul
dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w sł...
| 2016-11-24 19:17 |
drupal hit counter