Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje. 407 sprawdzonych przepisów. Wypróbuj sprawdzone receptury Ewy Wachowicz.





Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 40 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

75 dag mąki
15 dag masła
35 dag cukru trzcinowego
6 jaj
łyżeczka sody
opakowanie przyprawy do piernika
szklanka ciemnego piwa
35 dag miodu
po garści: żurawina rodzynki morele migdały orzechy włoskie śliwek suszonych
szczypta soli

lukier:
cukier puder
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Wspaniały piernik na piwie z programu Ewa Gotuje. Piernik możemy upiec już dziś gdyż smakuje wybornie nawet po 4 tygodniach.
Masło ucieramy z cukrem dodajemy po żółtku i miksujemy. Mąkę łączymy z sodą i przyprawą do piernika dodajemy stopniowo do masy z żółtkami i mieszamy. Dodajemy piwo oraz rozpuszczony ale zimny miód mieszamy. Dodajemy posiekane bakalie i również mieszamy.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do 2 keksówek nasmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach C. Ciasto po wystudzeniu smarujemy lukrem.
Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [11]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-15 12:07

Jak przechowywać?

Jak przechowywać piernik aby był świerzy ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-15 12:20

Przechowywanie piernika

Piernik przechowujemy w zamkniętym metalowym lub plastikowym pojemniku, można zawinąć go w papier śnaidaniowy. Chodzi o to by nasz piernik nie wysychał. Może tak leżeć nawet kilka miesięcy - najlepszy jest przez pierwszy miesiąc. Czyli można go zrobić na początku grudnia i do Wigilii będzie smaczny. Na kilka dni przed podaniem piernik wyjmujemy z pojemnika i czekamy by aby sobie zmiekł poprzez wchłonięcie wilgoci z otoczenia.
Gdy robimy piernik na kilka dni przed świętami można go zamknąć w szczelnym pojemniku i położyć przekrojone na pół jabłko dzięki czemu piernik cały czas będzie miekki i świeży.
Smaczenego u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-18 10:12

Tytul

czy zamiast cukru trzcinowego można użyć cukier kryształ



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-18 10:31

piernik na piwie

witam
jaki rozmiar mogą mieć te keksówki?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-18 12:13

Piernik na piwie

można użyć cukru białego a wymiary keksówki to to około 10x25 cm (kilka cm nie robi różnicy, po prostu piernik będzie wyższy lub niższy nie ma to większego wpływu na smak u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-19 12:25

Tytul

a jakie piwo karmi



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-19 13:07

Tytul

tak, może być karmi!



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-19 19:15

pierik na piwie

mój wyszedł twardy co mam zrobić



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-19 19:19

Tytul

pierniczki miękną szybko jak do pudełka włożysz kromkę chleba i co trochę ją wymienisz na świerzą



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-21 9:41

Tytul

ludzie świeży pisze się przez Ż.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-26 11:59

Tytul

to muszą być keksówki


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Tresc komentarza...
| 2014-04-15 20:49 |

tytul
=...
| 2014-04-14 13:47 |

-1'
=...
| 2014-04-14 13:47 |

tytul
=...
| 2014-04-14 13:47 |

tytul
-1'...
| 2014-04-14 13:47 |

tytul
=...
| 2014-04-10 14:40 |

Tytul
Przepyszne jak mojej mamy
...
| 2014-04-09 12:48 |

Pieke i pieke
to niesamowita ciasto zawsze wychodzi i schodzi tak szybko , ze znowu musze piec ;)) najlepsze ciasto włoskich babek dro...
| 2014-04-05 21:41 |
drupal hit counter