Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
452 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 140 minut Porcji 30 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na 30 porcji:

Ciasto naleśnikowe:
- 4 szklanki mąki (68 dag)
- 6 jajek
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- sól
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oliwy
- kawałek boczku do smarowania patelni

Farsz:
- 40 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1 1/2 szklanki cukru pudru (30 dag)
- 2 łyżki masła (4 dag)
- kilka łyżek mleka
- 20 dag rodzynek
- kawałek wanilii lub cukier waniliowy

Sos:
- 2 tabliczki czekolady (20 dag)
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru (20 dag)
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki mąki
- 2 szklanki mleka
- spirytus, rum lub koniak

Sposób wykonania:

1. Naleśniki: Do przesianej mąki dodać 2 całe jajka i 4 żółtka oraz po trochu płyn (mleko i wodę). Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę połączyć z masą, dodać oliwę, sól i gałkę muszkatołową. Patelnię rozgrzać, posmarować boczkiem, a następnie małą łyżką wazową nabierać ciasto i wlewać na patelnię tak aby była nim pokryta cienko i równomiernie. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
2. Farsz: Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. W tym czasie do rondelka włożyć masło, mleko, orzechy, cukier i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Rodzynki odsączyć i dodać do farszu.
3. Sos: W naczyniu rozprowadzić mąkę z mlekiem i mieszając zagotować z wanilią. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i zaparzyć mlekiem. Dodać do tego kakao i rozpuszczoną na parze czekoladę.
4. Każdy naleśnik posmarować przygotowanym farszem i zawinąć w rulonik, ułożyć na talerzyku, a następnie polać sosem czekoladowymi łyżeczką spirytusu. Zapalić, podawać płonące.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Jojo...xD | | kulinarne przepisy [0]






Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |