Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
449 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

spód:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na twardo

30 g bakalii
20 g dowolnej konfitury

polewa czekoladowa:
1 jajko
1 żółtko
70 g cukru
70 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
50 g zmielonych migdałów
30 g bułki tartej
sok z polowy cytryny

Sposób wykonania:

Pyszny mazurek z bakaliami i polewą czekoladową to pomysł autorstwa Ewy Wachowicz.
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier puder oraz żółtka utarte na tarce z drobnymi oczkami, zagniatamy ciasto.
Cześć cista odkładamy, resztą wylepiamy formę (ciasto wałkujemy i przenosimy do formy, nadmiar odcinamy). Z pozostawionego ciasta robimy wałeczki, z których układamy fantazyjną kratkę na naszym mazurku. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Na wyjęte i wystudzone ciasto kładziemy posiekane bakalie i konfiturę.
Polewa: żółtko i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło a także zmielone migdały i bułkę, mieszamy mikserem. Polewą dekorujemy mazurka. Pieczemy kolejne 30 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |
drupal hit counter