Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
415 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

spód:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na twardo

30 g bakalii
20 g dowolnej konfitury

polewa czekoladowa:
1 jajko
1 żółtko
70 g cukru
70 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
50 g zmielonych migdałów
30 g bułki tartej
sok z polowy cytryny

Sposób wykonania:

Pyszny mazurek z bakaliami i polewą czekoladową to pomysł autorstwa Ewy Wachowicz.
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier puder oraz żółtka utarte na tarce z drobnymi oczkami, zagniatamy ciasto.
Cześć cista odkładamy, resztą wylepiamy formę (ciasto wałkujemy i przenosimy do formy, nadmiar odcinamy). Z pozostawionego ciasta robimy wałeczki, z których układamy fantazyjną kratkę na naszym mazurku. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Na wyjęte i wystudzone ciasto kładziemy posiekane bakalie i konfiturę.
Polewa: żółtko i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło a także zmielone migdały i bułkę, mieszamy mikserem. Polewą dekorujemy mazurka. Pieczemy kolejne 30 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]








Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Polecam, sałatka jest najlepsza parę dni po przygotowaniu
...
| 2016-07-22 15:24 |

Tytul
Dołączam do pozytywnych komentarzy. Sałatka świetna. ...
| 2016-07-05 9:51 |

mniam
Zrobiłam wczoraj, zamiast brzoskwiniowego dałam kiśle cytrynowe i jabłka w kostke :) Wyszło super! ...
| 2016-05-01 6:48 |

igloglo
pych mniam...
| 2016-04-22 15:41 |

Tytul
Ja oczywiście zmodyfikowałam i zamiast 4,5 szkl. mąki dodałam 2 szkl, zamiast 1,5 szkl oleju dodałam jedną niepełną szkl...
| 2016-04-15 12:09 |

Tytul
Zapomniałam dodać, że babka cud nawet przez tydzien jest leciutka i świeżutka jak puch....
| 2016-04-13 19:02 |

Tytul
Ja dodałam 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze względu na kakao. Dodałam również dżem nektarynkowy własnej rob...
| 2016-04-13 19:01 |

Tytul
Schab pieczony najczęściej nadziewa się śliwką i nie ma w tym nic dziwnego. To suche mięso, które nabiera dzięki temu sm...
| 2016-03-31 9:20 |
drupal hit counter