Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

spód:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na twardo

30 g bakalii
20 g dowolnej konfitury

polewa czekoladowa:
1 jajko
1 żółtko
70 g cukru
70 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
50 g zmielonych migdałów
30 g bułki tartej
sok z polowy cytryny

Sposób wykonania:

Pyszny mazurek z bakaliami i polewą czekoladową to pomysł autorstwa Ewy Wachowicz.
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier puder oraz żółtka utarte na tarce z drobnymi oczkami, zagniatamy ciasto.
Cześć cista odkładamy, resztą wylepiamy formę (ciasto wałkujemy i przenosimy do formy, nadmiar odcinamy). Z pozostawionego ciasta robimy wałeczki, z których układamy fantazyjną kratkę na naszym mazurku. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Na wyjęte i wystudzone ciasto kładziemy posiekane bakalie i konfiturę.
Polewa: żółtko i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło a także zmielone migdały i bułkę, mieszamy mikserem. Polewą dekorujemy mazurka. Pieczemy kolejne 30 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisłość. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraźni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |

Faworki
Przepis fajny, tylko mała uwaga: romb ma boki o takiej samej długości. Ten "drugi" romb to równoległobok.
| 2015-02-10 17:26 |

Tytul
ciasto na pewno bardzo dobra aje ja postanowilam coś zmienic ugotowany kisiel połaczyłam z 20 dkg masła utartego na...
| 2015-01-29 3:35 |

Tytul
sprawdzilam przepis ,polecam ...
| 2015-01-25 13:53 |

rokalik
jako piekarzowi to nawet mi się udały polecam i pozdrawiam tomczysko ...
| 2015-01-18 18:24 |
drupal hit counter