Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

409 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

spód:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na twardo

30 g bakalii
20 g dowolnej konfitury

polewa czekoladowa:
1 jajko
1 żółtko
70 g cukru
70 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
50 g zmielonych migdałów
30 g bułki tartej
sok z polowy cytryny

Sposób wykonania:

Pyszny mazurek z bakaliami i polewą czekoladową to pomysł autorstwa Ewy Wachowicz.
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier puder oraz żółtka utarte na tarce z drobnymi oczkami, zagniatamy ciasto.
Cześć cista odkładamy, resztą wylepiamy formę (ciasto wałkujemy i przenosimy do formy, nadmiar odcinamy). Z pozostawionego ciasta robimy wałeczki, z których układamy fantazyjną kratkę na naszym mazurku. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Na wyjęte i wystudzone ciasto kładziemy posiekane bakalie i konfiturę.
Polewa: żółtko i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło a także zmielone migdały i bułkę, mieszamy mikserem. Polewą dekorujemy mazurka. Pieczemy kolejne 30 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


ortografia
Obtaczamy, a nie: optaczamy; puściły, a nie: póściły; można chętnie i dobrze gotować i nie robić błędów ortograficznych....
| 2014-07-21 13:33 |

Tytul
Parę dni temu robiłam naleśniki z przepisu p. Ewy w smaku pierwsza klasa, niestety miałam problem z usmażeniem i nie wie...
| 2014-07-15 13:04 |

Tytul
ogórki pasteryzujemy od razu! to nie sa kiszone tylko konserwowe :)...
| 2014-07-14 9:10 |

Tytul
A kiedy pastwryzować odrazu, czy na drugi dzień, a może jak ukisną? proszę bardzo o odpowiedz....
| 2014-07-09 20:30 |

tytul
=...
| 2014-06-25 21:32 |

krysia.T
rewelacja...
| 2014-05-08 16:33 |

Tytul
pychotkaaaa Pani Ewo!!!!...
| 2014-05-03 19:10 |

Tytul
A mnie dość długo się piecze, jest w tortownicy i wyrosło wysoko, ale jakieś surowe się wydaje a już ponad godzinę jest ...
| 2014-04-25 22:05 |
drupal hit counter