Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
445 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

7 łyżek mąki
7 duzych jaj
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Składniki na masę limonkową
2 kostki masła
4 jaja
szklanka cukru
sok z 1 limonki
3 starte skórki z limonek
pokrojone limonki do dekoracji
1 kieliszek spirytusu

Składniki na poncz
pół szklanki limoncello
1 kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie wrzucamy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i oliwę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki by piana nie opadła. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę piernikową (około 40x40 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach C. Studzimy.

Krem: jajka ubijamy z cukrem na parze ( miskę umieszczam na garnku z gotująca się wodą), gdy zgęstnieją zdejmujemy i dodajemy skórkę otartą z limonek oraz sok. Całość studzimy. Masło ucieramy na puch dodając porcjami przestudzone żółtka aż do wyczerpania składników.
Biszkopt dzielimy na 4-5 pasków, każdy następny pasek musi być o 4 cm węższy od poprzedniego. Układanie ciasta zaczynamy od najszerszego paska. Nasączamy go likierem cytrynowym, smarujemy kremem i układamy kolejny pasek który nasączamy i smarujemy. Piramidę smarujemy z każdej strony kremem. Na wierzchu ciasta kładziemy filety zrobione limonki.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [7]




Przepisów
Od
Dodano 2012-10-22 12:24

Piramidka limonkowa

Wlasnie zrobilam to ciasto zachwycona jego wygladem i musze przyznac, ciasto jest do niczego!!! Oczywiscie wyglada ok, jak na zdjeciu, jednak w smaku pozostawia wiele do zyczenia.... Te 2 kostki masla zabily caly smak, czuc glownie maslo, nietety u mnie skonczy w koszu na smieci. Zmarnowany czas i produkty, zdecydowanie NIE polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-13 16:46

limonkowa piramida

Moja przedmówczyni chyba nie korzystala z tego przepisu co trzeba. Moja piramida wyszła super!!!Wyróżnia się finezją smaków, gdzie dzieła dopełnia lekka nutka alkoholu, a zwieńczeniem jest soczysta i aromatyczna skórka z limonki.Jestem zachwycona efektem końcowym i ciasto to zapewne zagości nie raz, nie dwa na moim stole.GORĄCO POLECAM.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-25 14:38

piramidka

U mnie ciasto wyszło super jak i w smaku i wyglądowo;]
Gorąco polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-10 17:25

Tytul

polecam bardzo smaczne ciasto .



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-19 16:46

miśka

ja jestem na etapie zrobienia pitamidy ,trzymajcie kciuki,pozdru?miech



Przepisów
Od
Dodano 2015-03-16 19:13

piramida

witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszkodziłou?miech



Przepisów
Od
Dodano 2016-10-30 19:36

Limonkowa piramida

Ciasto wygląda przepięknie i oryginalnie


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |

Tytul
Przepis jest czytelny i nie wiem skąd takie pytania....
| 2017-02-18 14:19 |

rewelacja
sałatka jest pyszna...
| 2017-02-15 21:22 |
drupal hit counter