Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

7 łyżek mąki
7 duzych jaj
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Składniki na masę limonkową
2 kostki masła
4 jaja
szklanka cukru
sok z 1 limonki
3 starte skórki z limonek
pokrojone limonki do dekoracji
1 kieliszek spirytusu

Składniki na poncz
pół szklanki limoncello
1 kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie wrzucamy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i oliwę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki by piana nie opadła. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę piernikową (około 40x40 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach C. Studzimy.

Krem: jajka ubijamy z cukrem na parze ( miskę umieszczam na garnku z gotująca się wodą), gdy zgęstnieją zdejmujemy i dodajemy skórkę otartą z limonek oraz sok. Całość studzimy. Masło ucieramy na puch dodając porcjami przestudzone żółtka aż do wyczerpania składników.
Biszkopt dzielimy na 4-5 pasków, każdy następny pasek musi być o 4 cm węższy od poprzedniego. Układanie ciasta zaczynamy od najszerszego paska. Nasączamy go likierem cytrynowym, smarujemy kremem i układamy kolejny pasek który nasączamy i smarujemy. Piramidę smarujemy z każdej strony kremem. Na wierzchu ciasta kładziemy filety zrobione limonki.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [5]




Przepisów
Od
Dodano 2012-10-22 12:24

Piramidka limonkowa

Wlasnie zrobilam to ciasto zachwycona jego wygladem i musze przyznac, ciasto jest do niczego!!! Oczywiscie wyglada ok, jak na zdjeciu, jednak w smaku pozostawia wiele do zyczenia.... Te 2 kostki masla zabily caly smak, czuc glownie maslo, nietety u mnie skonczy w koszu na smieci. Zmarnowany czas i produkty, zdecydowanie NIE polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-13 16:46

limonkowa piramida

Moja przedmówczyni chyba nie korzystala z tego przepisu co trzeba. Moja piramida wyszła super!!!Wyróżnia się finezją smaków, gdzie dzieła dopełnia lekka nutka alkoholu, a zwieńczeniem jest soczysta i aromatyczna skórka z limonki.Jestem zachwycona efektem końcowym i ciasto to zapewne zagości nie raz, nie dwa na moim stole.GORĄCO POLECAM.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-25 14:38

piramidka

U mnie ciasto wyszło super jak i w smaku i wyglądowo;]
Gorąco polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-10 17:25

Tytul

polecam bardzo smaczne ciasto .



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-19 16:46

miśka

ja jestem na etapie zrobienia pitamidy ,trzymajcie kciuki,pozdru?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


tytul
=...
| 2014-08-20 10:27 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |

Tytul
Pasteryzację liczy się od momentu gdy woda w garnku zacznie wrzeć. Czasem jak masz zimną wodę i zimne słoiki z zawartośc...
| 2014-08-01 8:43 |

Tytul
pasteryzowac około 25 min- ale jest to całkowity czas od kiedy włożymy słoiki z zimna sałatką do nagrzanego piekarnika c...
| 2014-07-31 17:23 |

:-)
Właśnie jestem w trakcie robienia sałatki :-)Wpadłam podejrzeć przepis, i właśnie zagotowałam zalewę, mam adzieje , że n...
| 2014-07-31 14:04 |
drupal hit counter