Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

409 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

7 łyżek mąki
7 duzych jaj
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Składniki na masę limonkową
2 kostki masła
4 jaja
szklanka cukru
sok z 1 limonki
3 starte skórki z limonek
pokrojone limonki do dekoracji
1 kieliszek spirytusu

Składniki na poncz
pół szklanki limoncello
1 kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie wrzucamy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i oliwę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki by piana nie opadła. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę piernikową (około 40x40 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach C. Studzimy.

Krem: jajka ubijamy z cukrem na parze ( miskę umieszczam na garnku z gotująca się wodą), gdy zgęstnieją zdejmujemy i dodajemy skórkę otartą z limonek oraz sok. Całość studzimy. Masło ucieramy na puch dodając porcjami przestudzone żółtka aż do wyczerpania składników.
Biszkopt dzielimy na 4-5 pasków, każdy następny pasek musi być o 4 cm węższy od poprzedniego. Układanie ciasta zaczynamy od najszerszego paska. Nasączamy go likierem cytrynowym, smarujemy kremem i układamy kolejny pasek który nasączamy i smarujemy. Piramidę smarujemy z każdej strony kremem. Na wierzchu ciasta kładziemy filety zrobione limonki.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [5]




Przepisów
Od
Dodano 2012-10-22 12:24

Piramidka limonkowa

Wlasnie zrobilam to ciasto zachwycona jego wygladem i musze przyznac, ciasto jest do niczego!!! Oczywiscie wyglada ok, jak na zdjeciu, jednak w smaku pozostawia wiele do zyczenia.... Te 2 kostki masla zabily caly smak, czuc glownie maslo, nietety u mnie skonczy w koszu na smieci. Zmarnowany czas i produkty, zdecydowanie NIE polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-13 16:46

limonkowa piramida

Moja przedmówczyni chyba nie korzystala z tego przepisu co trzeba. Moja piramida wyszła super!!!Wyróżnia się finezją smaków, gdzie dzieła dopełnia lekka nutka alkoholu, a zwieńczeniem jest soczysta i aromatyczna skórka z limonki.Jestem zachwycona efektem końcowym i ciasto to zapewne zagości nie raz, nie dwa na moim stole.GORĄCO POLECAM.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-25 14:38

piramidka

U mnie ciasto wyszło super jak i w smaku i wyglądowo;]
Gorąco polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-10 17:25

Tytul

polecam bardzo smaczne ciasto .



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-19 16:46

miśka

ja jestem na etapie zrobienia pitamidy ,trzymajcie kciuki,pozdru?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
pyszna salatka naprawde polecam...
| 2014-07-24 12:15 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2014-07-23 10:12 |

ortografia
Obtaczamy, a nie: optaczamy; puściły, a nie: póściły; można chętnie i dobrze gotować i nie robić błędów ortograficznych....
| 2014-07-21 13:33 |

Tytul
Parę dni temu robiłam naleśniki z przepisu p. Ewy w smaku pierwsza klasa, niestety miałam problem z usmażeniem i nie wie...
| 2014-07-15 13:04 |

Tytul
ogórki pasteryzujemy od razu! to nie sa kiszone tylko konserwowe :)...
| 2014-07-14 9:10 |

Tytul
A kiedy pastwryzować odrazu, czy na drugi dzień, a może jak ukisną? proszę bardzo o odpowiedz....
| 2014-07-09 20:30 |

tytul
=...
| 2014-06-25 21:32 |

krysia.T
rewelacja...
| 2014-05-08 16:33 |
drupal hit counter