Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

5 jaj
22 dag cukru drobnego
szczypta soli
10 dag mąki pszennej
10 dag maki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki wody

poncz:
2 filiżanki espresso
2 łyżki Amaretto (likier)

krem:
pól kg mascarpone
duży kubek śmietany 30%
4 łyżki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki żelatyny
75 ml mleka
filiżanka espresso


dekoracja:
maliny
czekolada
biszkopty

Sposób wykonania:

Robienie tortu zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni, na jego dół wstawiamy naczynie z wodą. Biszkopt będziemy piec w kąpieli wodnej, nie będzie suchy.
Z białek ubijamy pianę, z dodatkiem szczypty soli, na koniec dodajemy połowę porcji cukru, ubijamy. Mąki łączymy ze sobą, łączymy też ze sobą wodę i olej.
Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem.
Do białek dodajemy żółtka, mieszamy łyżką, następnie dodajemy stopniowo i na zmianę mąki i olej z wodą, mieszamy łyżką aż składniki się wyczerpią. Biszkopt przelewamy do tortownicy około 26 cm, pieczemy 40 minut. po wystudzeniu przekrajamy na 3 części.
Żelatynę namaczamy w filiżance kawy, gdy spęcznieje dodajemy ją do gorącego mleka, studzimy i przecedzamy.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru, żółtka również ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy śmietanę ubitą i ser mascarpone - miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy żelatynę, miksujemy. Schładzamy w lodówce by nieco zastygł.
Poncz: kawę połączyć z likierem.
Układamy pierwszy krążek biszkoptu, smarujemy kremem i posypujemy malinami, czynność powtarzamy do wyczerpania biszkoptów (Nieco kremu zostawiamy), ostatnią warstwę - biszkopt- lekko dociskamy. Boki tortu smarujemy kremem i przyklejamy biszkopty, wierzch dekorujemy kakao i malinami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (7 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [10]



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 16:13

Piękny

Przepięknie wygląda, i też zapewne wspaniale smakuje u?miech Dziękuję za przepis, zrobię siostrze na urodziny taki torcik, tylko bez malin, bo nie cierpi malin :P Dziękuję! Czy zamiast malin można dodać np. starte kawałki mlecznej czekolady, nie będzie za słodki?



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 18:23

Tort tiramisu

Zamiast malin można dodać inne owoce lub zrezygnować z owoców - klasyczne tiramisu jest bez owoców. Można dodać gorzkiej czekolady, która nie zasłodzi nam tortu u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-21 20:08

Biszkopt

Niestety pomimo 2 prób upieczenia biszkopta, totalna porażka. Nie polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-22 10:02

Biszkopt

Poważnie nie potrafisz zrobić biszkoptu i z tego powodu skreślasz cały tort?
Biszkopt ma to do siebie że nie każdy potrafi go zrobić. To tak jak z remontem w domu. Kazdy potrafi pomalować ściany, ale mało kto potrafi już położyć dobrze kawelki u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-03 11:35

Tytul

W skladnikach ma byc olej z pestek winogron,a maki trzeba przesiac dodajac do ciasta....



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-03 14:41

Tytul

w rzeczy samej u?miech ale jak ktos nie ma oleju z pestek winogron to może dać zwykły rzepakowy by nie kupować całej butelki dla 2 łyżek.. Sądzę, że przy takiej ilości nie będzie czuć różnicy



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 18:20

Tytul

6 jajek szklanka cukru szklanka mąki 2 budynie z cukrem tylko winiary proszek do pieczenia wszystko zmiksować. Jest to przepis na biszkopt któty zawsze wychodzi. Można zastosować do tiramisu.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-19 10:45

biszkopt

zamiast budyni mozna dac 3 lyzki maki ziemniaczanej i np.cukier waniliowy zawsze wychodzi i nie siadzie.Polecam



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-10 21:42

Tytul

Aby mi biszkopt nie opadł wolę
upiec 3 cieńkie krążki biszkoptowe. Zawsze tak robie.



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-08 10:50

Super pyszny

Biszkopt super ,jedynie problem jaki sie pojawil byl z masa ktora byla zbyt rzadkasmutnywydaj mi sie ze dodalam zbyt duza filizanke espressou?miechale jest pyszny polecam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |