Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 120 minut Porcji 8 Trudność trudne Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Ciasto:
- 20 dag. maku ( można kupić gotowy zmielony )
- 8 jajek
- 20 dag. cukru pudru
- olejek waniliowy
- 5 dag. tartej bułki
- 5 dag. rodzynków
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Masa migdałowa:
- 6 żółtek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 30 dag. masła
- kiedliszek amaretto ( może być zamiennie aromat migdałowy )
- 20 dag. zmielonych migdałów
Dekoracja:
- 2 gorzkie czekolady
- odrobina masła
- gwiazdy z czekolady deserowej / białej
gwiazdki i śnieżynki cukrowe
- trochę lukru na bazie cukru pudru i wody.

Sposób wykonania:

1. Mak opłukać, osuszyć i zemleć przez maszynkę, ew. przygotować kupiony zmielony .
2. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem , połączyć z ubitą pianą z białek. Przesypać bułkę tartą, dodać opłukane rodzynki i mak.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą tortownicy ( 26 cm ). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku ( do suchego patyczka ). Wyjąć i ostudzić.
4. Na masę utrzeć żółtka z cukrem dodając masło, amaretto ( lub aromat ) i zmielone migdały.
5. Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą tort, posmarować też lekko bok tortu. Zostawić odrobinę masy do dekoracji.
6. Zrobić polewę rozpuszczając jedną czekoladę i odrobinę masła w kąpieli wodnej. Rozprowadzić polewę na torcie. Zanim polewa zastygnie posypać śnieżynkami cukrowymi, a po zastygnięciu polewy zrobić z resztki masy rozetki dookoła tortu i cztery na środku. Na każdej rozetce ułożyć czekoladową gwiazdę ( na środku z białej czekolady )
7. Z pergaminu wyciąć dwa paski o wysokości tortu. Drugą czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na paskach z pergaminu. Przykleić paski pergaminu z czekoladą do całego boku tortu ( paski mogą na siebie nachodzić ) i wstawić tort do lodówki. Po kilku godzinach zdjąć ostrożnie pergamin ( powinien łatwo odchodzić od czekolady ). Z cukru pudru i wody zrobić lukier, przyklejać za pomocą lukru do boku tortu na czekoladę gwiazdki cukrowe.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |