Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 120 minut Porcji 8 Trudność trudne Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Ciasto:
- 20 dag. maku ( można kupić gotowy zmielony )
- 8 jajek
- 20 dag. cukru pudru
- olejek waniliowy
- 5 dag. tartej bułki
- 5 dag. rodzynków
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Masa migdałowa:
- 6 żółtek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 30 dag. masła
- kiedliszek amaretto ( może być zamiennie aromat migdałowy )
- 20 dag. zmielonych migdałów
Dekoracja:
- 2 gorzkie czekolady
- odrobina masła
- gwiazdy z czekolady deserowej / białej
gwiazdki i śnieżynki cukrowe
- trochę lukru na bazie cukru pudru i wody.

Sposób wykonania:

1. Mak opłukać, osuszyć i zemleć przez maszynkę, ew. przygotować kupiony zmielony .
2. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem , połączyć z ubitą pianą z białek. Przesypać bułkę tartą, dodać opłukane rodzynki i mak.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą tortownicy ( 26 cm ). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku ( do suchego patyczka ). Wyjąć i ostudzić.
4. Na masę utrzeć żółtka z cukrem dodając masło, amaretto ( lub aromat ) i zmielone migdały.
5. Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą tort, posmarować też lekko bok tortu. Zostawić odrobinę masy do dekoracji.
6. Zrobić polewę rozpuszczając jedną czekoladę i odrobinę masła w kąpieli wodnej. Rozprowadzić polewę na torcie. Zanim polewa zastygnie posypać śnieżynkami cukrowymi, a po zastygnięciu polewy zrobić z resztki masy rozetki dookoła tortu i cztery na środku. Na każdej rozetce ułożyć czekoladową gwiazdę ( na środku z białej czekolady )
7. Z pergaminu wyciąć dwa paski o wysokości tortu. Drugą czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na paskach z pergaminu. Przykleić paski pergaminu z czekoladą do całego boku tortu ( paski mogą na siebie nachodzić ) i wstawić tort do lodówki. Po kilku godzinach zdjąć ostrożnie pergamin ( powinien łatwo odchodzić od czekolady ). Z cukru pudru i wody zrobić lukier, przyklejać za pomocą lukru do boku tortu na czekoladę gwiazdki cukrowe.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |