Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 90 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Biszkopt
-5 jaj,
-3/4 szklanki cukru,
-1 szklanka mąki pszennej tortowej,
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie:
-5 łyżek białego rumu,
- sok z 1 cytryny

Warstwa gruszek:
- 3 średnie gruszki,
-sok z ½ cytryny

Krem biały:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%,
-125 g serka mascarpone,
-200 g białej czekolady

Mus czekoladowy:
- 4 jaja,
-9 płaskich łyżek cukru,
- 125 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka kakao,
-75 g masła,
-200 g gorzkiej czekolady

Dekoracja:
-orzechy laskowe,
-kakao

Sposób wykonania:

Biszkopt:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę mieszamy ze skrobią i proszkiem, przesiewamy do ubitych jajek i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp.1800 C ok. 40 minut. Biszkopt ostudzić i nasączyć mieszanką soku z cytryny i rumu.

Biały krem:
W rondelku zagotować śmietankę, i trochę ostudzić. Dodać białą czekoladę. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby, masa stężała. Połowę masy wyłożyć na nasączony biszkopt.
Ułożyć warstwę gruszek ( gruszki obrane , pokrojone na plasterki, skropione sokiem z cytryny). Gruszki układamy na "zakładkę" tzn. jedna na drugiej. Na warstwę gruszek wyłożyć resztę białego kremu. Wstawić do lodówki.

Mus czekoladowy:
Do metalowej miski wsypać 3 łyżki cukru, 4 żółtka, kakao, śmietankę. Wszystko wymieszać. Miskę umieścić na garnku z gotującą wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa zgęstnieję i będzie się kleiła do łyżki.
Zdjąć miskę z garnka dodać pokrojone masło, czekoladę i dokładnie wymieszać(składniki muszą się rozpuścić). Dodać ubite na sztywną pianę białka z 6 łyżkami cukry. Mus wylać na zastygniętą białą masę i wstawić do lodówki (minimum 5 godzin). Tort posypać kakao i udekorować orzechami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


cytrynówka jak u mojej bab
Szukałam tego przepisu wiele lat i wreszcie znalazła, Ciasto jest przepyszne, wilgotne i smakuje tak jak zapamiętałam z ...
| 2022-09-18 14:53 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |