Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 20 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

400 gramów płatów śledziowych
400 gramów marchewki
400 gramów cebuli
100 gramów rodzynek
puszka przecieru pomidorowego
pół szklanki oleju o neutralnym smaku np olej kokosowy

Sposób wykonania:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę, by oddały nadmiar soli. Wodę kilkukrotnie wymieniamy na nową. Nieobrane marchewki gotujemy w całości na lekko twardo - al dente. Marchewki po przestudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Obraną cebulę przekrajamy na 8 części tzw "ósemki". Małe cebule przekrajamy na 4 ćwiartki, a gdy mamy duże cebule to dzielimy ja na 16 części.

Na patelnię wlewamy olej i na nierozgrzany tłuszcz wsypujemy pokrojoną cebulę. Nie możemy cebuli zeszklić. Dusimy ją cały czas mieszając, aż cebula straci swoją ostrość, ale zachowa jeszcze swoją zwartą strukturę. Wsypujemy marchewkę, rodzynki i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia.

Odcedzone płaty śledzi kroimy w centymetrowe paski i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich ostygłe warzywa i mieszamy. Tak powstałą potrawę przykrywamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pyszny,szybki do zrobienia. Piekę co roku od wielu lat👍...
| 2022-12-15 21:54 |

Tytul
Интересная тема!
Вl...
| 2022-12-14 17:32 |

Tytul
pierogi robie 24.12-mrozone sa ble!...
| 2022-12-09 19:24 |

Tytul
Należy piec w 180oC przy opcji góra-dół. jesli ktoś piecze w tej temperaturze przy termoobiegu na 100% przypali!...
| 2022-12-02 23:12 |

Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesia...
| 2022-11-28 18:43 |

Babka piaskowa
Polecam krótszy czas pieczenia. Ponadto za sucha i za słodka . Masa bardzo gęsta brakuje mleka lub śmietany ....
| 2022-11-11 10:50 |

cytrynówka jak u mojej bab
Szukałam tego przepisu wiele lat i wreszcie znalazła, Ciasto jest przepyszne, wilgotne i smakuje tak jak zapamiętałam z ...
| 2022-09-18 14:53 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |