Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

3 płaskie łyżki mąki pszennej
200 g masła
1 kg twarogu tłustego
300 g cukru
10 jajek
drobno starta skórka z pomarańczy lub kilkanaście kropel ekstraktu pomarańczowego

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masa czekoladowa : 100 g czekolady, 4 łyżki masła

Sposób wykonania:

Zdecydowanie najlepszy i sprawdzony przepis na pyszny sernik wiedeński. Wygląda wyśmienicie i obłędnie smakuje. Klasyk wśród serników idealny na rodzinne imprezy: urodziny, imieniny, święta Bożegonarodzenia oraz Wielkanoc. Jest bez kruchego spodu. gdyż sam w sobie jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Jest delikatny, wilgotny i idealnie się kroi. Wszystkie składniki powinny być w temeperaturze pokojowej.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i stopniowo dodając łyżką ucieramy z masłem aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy rozdrobniony tłusty twaróg, mąkę pszenną oraz startą skórkę z pomarańczy. Całość miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy ciasta. Mieszamy delikatnie, aż do powstania jednolitej masy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Grzanie góra i dół bez termoobiegu. Na dole piekarnika ustawiamy małą keksówkę i wlewamy do niej do połowy objętości wrzącej wody.

Formę o średnicy około 26 cm smarujemy masłem. Wylewamy masę twarogową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na półce nad keksówką z wodą.
Pieczemy przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest już gotowy.

Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Posłuży nam do polania ostudzonego sernika.

Tuż po upieczeniu zarumieniony sernik może być popękany, ale wszelkie nierówności znikną. Upieczony sernik zostawiamy na kilka minut w zamkniętym piekarniku, wyłączamy ogrzewanie i stopniowo studzimy poprzez stopniowe otwieranie drzwiczek piekarnika. Po 5 - 10 minutach wyjmujemy sernik z piekarnika. Po ostudzeniu zdejmujemy obręcz foremki i posypujemy cukrem pudrem oraz polewamy masą czekoladową.

Pyszny sernik wiedeński gotowy do degustacji. Wygląda wyśmienicie i obłędnie smakuje. Nie trzeba go przechowywać w lodówce.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]



Przepisów
Od
Dodano 2025-01-19 8:44

Tytul

katana


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |

Tytul
katana...
| 2025-01-29 0:34 |