Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na tortownicę o średnicy 24 - 26 cm. Zamiast blaszki możemy zaserwować deser w pucharkach. Kaloryczność sernika: 335 kcal / 100g. Sernik na zimno składa się z 3 warstw:

Herbatnikowy spód:

- 1 opakowanie herbatników (250g)
- pół kostki masła (100g)


Masa z serka mascarpone:

Śmietanka musi być mocno schłodzona.

- 0,5 kg serka mascarpone
- 1 biała czekolada (100g)
- 300 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny i pół szklanki (125ml) gorącej wody (nie wrzątku)

Warstwa galaretkowa:

- 2 opakowania czerwonych galaretek (malinowa lub truskawkowa)
- ilość wody podana na opakowaniu pomniejszona o 125ml na każdą galaretkę
- 250 - 300 g ulubionych owoców

Sposób wykonania:

Pyszny i orzeźwiający sernik na zimno z mascarpone i galaretką na herbatnikach, który błyskawicznie przygotujesz. Ciasto pochodzi z bloga ania-gotuje.pl. Sernik jest niesamowicie lekki, puszysty i przede wszystkim smaczny. Szybkie ciasto bez pieczenia, które każdemu się uda. Do sernika możecie dodać ulubione owoce: truskawki, maliny, jagody.

Zobacz jak wykonać sernika na zimno z mascarpone.


Pyszny i przede wszystkim prosty sernik, który błyskawicznie przygotujesz! Czy deser ma jakąś wadę? Niestety tak. Bardzo szybko znika z talerza i degustacja nigdy na jednym kawałku się nie kończy.

Krok 1. Przygotowujemy spód ciasta.
Do miski wrzucamy herbatniki i rozdrabniamy blenderem. Na małym ogniu rozpuszczamy masło w małym garnuszku. Rozpuszczone masło przelewamy do miski z rozkruszonymi herbatnikami i mieszamy za pomocą łyżki.

Tortownicę o średnicy około 24 - 26 cm oczywiście wykładamy papierem do pieczenia. Papier musi wystawać także na boki blaszki. Następnie przygotowaną masę herbatnikową wykładamy na tortownicę. Całość dociskamy i wyrównujemy. Tak przygotowany spód sernika wkładam do lodówki w celu schłodzenia.

PS. Jeśli chcemy ciemny spód, to wystarczy, że do masy herbatnikowej dodamy 1,5 łyżki kakao i wymieszamy.

Krok 2. Przygotowujemy galaretkę.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu, z tym że dodajemy mniej wody o około 125ml na każde opakowanie galaretki. Dzięki temu masa galaretkowa będzie stabilniejsza i łatwiejsza w krojeniu sernika. Pojemnik z rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do wystudzenia.


Krok 3. Przygotowujemy masę serową.

Do połowy szklanki wlewamy 125 ml gorącej wody (około 50 stopni C.) i wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny. Całość mieszamy łyżeczką do połączenia i odstawiamy do ostudzenia.

Białą czekoladę musimy rozpuścić. W tym celu w małym szerokim garnku zagotowujemy wodę i umieszczamy na niej miseczkę z połamanymi kostkami czekolady. Co jakiś czas mieszamy, aż cała czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej.

300 ml schłodzonej śmietanki 30% wlewamy do większej, wysokiej miski. Wrzucamy pół kilograma serka mascarpone i wsypujemy 5 łyżek cukru pudru. Za pomocą miksera miksujemy na wysokich obrotach, aż uzyskamy sztywną masę serową. Następnie wlewamy ostudzone: białą czekoladę oraz żelatynę. Całość jeszcze raz miksujemy na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa.

Wyciągamy z lodówki tortownicę. Masę serową wylewamy na schłodzony, herbatnikowy spód i oczywiście wyrównujemy.


Krok 4. Przygotowujemy warstwę galaretkową.

Galaretka powinna być już schłodzone, ale nie zastygnięta. Musimy wychwycić moment tężenia (jeśli przegapimy i galaretka stężeje, należy ją podgrzać w garnku i ponownie odstawić do ostudzenia).
Na masę serową wylewamy tężejącą galaretkę. W tym momencie dodajemy ulubione owoce takie jak:
- maliny
- truskawki
- jagody
- brzoskwinie ...
Zalecamy dodania świeżych owoców, gdyż mrożone będą puszczać sok.

Przygotowane ciasto odstawiamy na całą noc (minimum kilka godzin) do lodówki w celu schłodzenia.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |

Danka
Czy te 5 łyżek oliwy to olej czy oliwa z oliwek ?...
| 2023-02-07 13:00 |

Tytul
Pyszny,szybki do zrobienia. Piekę co roku od wielu lat👍...
| 2022-12-15 21:54 |

Tytul
Интересная тема!
Вl...
| 2022-12-14 17:32 |

Tytul
pierogi robie 24.12-mrozone sa ble!...
| 2022-12-09 19:24 |

Tytul
Należy piec w 180oC przy opcji góra-dół. jesli ktoś piecze w tej temperaturze przy termoobiegu na 100% przypali!...
| 2022-12-02 23:12 |

Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesia...
| 2022-11-28 18:43 |