
Pyszny i orzeźwiający sernik na zimno z mascarpone i galaretką na herbatnikach, który błyskawicznie przygotujesz. Ciasto pochodzi z bloga
ania-gotuje.pl. Sernik jest niesamowicie lekki, puszysty i przede wszystkim smaczny. Szybkie ciasto bez pieczenia, które każdemu się uda. Do sernika możecie dodać ulubione owoce: truskawki, maliny, jagody.
Zobacz jak wykonać sernika na zimno z mascarpone.
Pyszny i przede wszystkim prosty sernik, który błyskawicznie przygotujesz! Czy deser ma jakąś wadę? Niestety tak. Bardzo szybko znika z talerza i degustacja nigdy na jednym kawałku się nie kończy.
Krok 1. Przygotowujemy spód ciasta.
Do miski wrzucamy herbatniki i rozdrabniamy blenderem. Na małym ogniu rozpuszczamy masło w małym garnuszku. Rozpuszczone masło przelewamy do miski z rozkruszonymi herbatnikami i mieszamy za pomocą łyżki.
Tortownicę o średnicy około 24 - 26 cm oczywiście wykładamy papierem do pieczenia. Papier musi wystawać także na boki blaszki. Następnie przygotowaną masę herbatnikową wykładamy na tortownicę. Całość dociskamy i wyrównujemy. Tak przygotowany spód sernika wkładam do lodówki w celu schłodzenia.
PS. Jeśli chcemy ciemny spód, to wystarczy, że do masy herbatnikowej dodamy 1,5 łyżki kakao i wymieszamy.
Krok 2. Przygotowujemy galaretkę.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu, z tym że dodajemy mniej wody o około 125ml na każde opakowanie galaretki. Dzięki temu masa galaretkowa będzie stabilniejsza i łatwiejsza w krojeniu sernika. Pojemnik z rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3. Przygotowujemy masę serową.
Do połowy szklanki wlewamy 125 ml gorącej wody (około 50 stopni C.) i wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny. Całość mieszamy łyżeczką do połączenia i odstawiamy do ostudzenia.
Białą czekoladę musimy rozpuścić. W tym celu w małym szerokim garnku zagotowujemy wodę i umieszczamy na niej miseczkę z połamanymi kostkami czekolady. Co jakiś czas mieszamy, aż cała czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej.
300 ml schłodzonej śmietanki 30% wlewamy do większej, wysokiej miski. Wrzucamy pół kilograma serka mascarpone i wsypujemy 5 łyżek cukru pudru. Za pomocą miksera miksujemy na wysokich obrotach, aż uzyskamy sztywną masę serową. Następnie wlewamy ostudzone: białą czekoladę oraz żelatynę. Całość jeszcze raz miksujemy na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa.
Wyciągamy z lodówki tortownicę. Masę serową wylewamy na schłodzony, herbatnikowy spód i oczywiście wyrównujemy.
Krok 4. Przygotowujemy warstwę galaretkową.
Galaretka powinna być już schłodzone, ale nie zastygnięta. Musimy wychwycić moment tężenia (jeśli przegapimy i galaretka stężeje, należy ją podgrzać w garnku i ponownie odstawić do ostudzenia).
Na masę serową wylewamy tężejącą galaretkę. W tym momencie dodajemy ulubione owoce takie jak:
- maliny
- truskawki
- jagody
- brzoskwinie ...
Zalecamy dodania świeżych owoców, gdyż mrożone będą puszczać sok.
Przygotowane ciasto odstawiamy na całą noc (minimum kilka godzin) do lodówki w celu schłodzenia.