Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 60 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

pół kg mąki pszennej
1 jajko
kostka margaryny (200g)
pół kostki drożdży świeżych 5dag
płaska łyżeczka cukru
pół szklanki mleka

nadzienie: marmolada /krówki / kawałki czekolady

Sposób wykonania:

Choć przepis może wydawać się dziwny, rogaliki z niego są przepyszne, najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, wprost bajecznie kruche.

Drożdże wkruszamy do kubka, zasypujemy cukrem, dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i zostawiamy do momentu aż zaczyn ruszy, wówczas na powierzchni pojawi się gesty kożuch.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą zanurzamy w garnku z zimną wodą, pozostawiamy do momentu aż kula wypłynie i zacznie unosić się na wodzie. Wówczas ciasto wyjmujemy, dzielimy na części i każdą część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ciasto wałkujemy na kształt okręgu, który następnie dzielimy na trójkąty (tak jak kroimy tort). Na szerszym brzegu trójkąta kładziemy odrobinę marmolady (lub kawałek krówki czy czekolady) i zwijamy do środka formując rogaliki. Rogaliki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy do zrumienienia a więc około 20 minut w 200 stopniach C.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [8]




Przepisów
Od
Dodano 2013-02-26 14:49

Tytul

ja zamiast mleka dodaję śmietanę kwaśną,



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-26 17:28

Tytul

Jedno pytanie ,czy ciasto przed zanurzeniem w wodzie wkładamy do folii?



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-26 18:37

Tytul

tak trzeba zawinac w folie ,pyszne rogaliki dobre do kawki



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-26 19:08

Tytul

szczerze to ja nigdy nie wkładam w folię i wszystko jest w porządku. jest później na wierzchu lekko śliskie ale jak się wałkuje na podsypanej mąką stolnicy to jest ok!



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-27 21:33

Tytul

też nie owijam ciasta w folię. A nadziewam jabłkami. Są nadzwyczajne !



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-28 19:24

Tytul

Ja od dawna piekę takie topione są pyszne



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-01 21:44

Tytul

topione ciasto można też wykorzystać do makowca.

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2013-03-02 8:52

Tytul

można je też wykorzystać o pasztecików i innych dań na słono gdyż ciasto to jest wytrawne - nie jest słodkieu?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Sałatka z ogórków
Smaki muszą się przegryźć. To jest sałątka do odłożenia w piwnicy i otworzenia zimą :)...
| 2021-09-30 20:08 |

Tytul
robiłam wczoraj sałatkę z tego przepisu wydaje sie za dużo octu, próbowałam dziś a możne muszą sie przegryźć smaki ...
| 2021-08-11 21:32 |

Krystyna
Placki ziemniaczane z tego przepisu to mistrzostwo świata! Dodałam wszystkie składniki. Już wiem co znaczy powiedzenie "...
| 2021-05-20 11:47 |

jaki szczypiorek?
wolałbym posiekany :)...
| 2020-12-20 20:27 |

nerwusek76
ciasto przepyszne...ale ja da dałam 1 kg jabłek...
| 2020-11-08 18:39 |

Baska
Ewo placki są super. Następnym razem zrobię więcej, bo każdy chciał dokładkę!...
| 2020-10-12 10:59 |

Aga
Robię każdego roku sałatkę z tego przepisu. Z cukinii nie próbowałam, masz rację też sprawdzę. Cukinii w tym roku urodza...
| 2020-09-10 22:08 |

Tytul
pychota - ja nie przepadam za sałatkami a ta naprawdę pasuje do wszystkiego :) i nic nie modyfikujcie - nie ma co zmniej...
| 2020-09-06 16:12 |