Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
454 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przystawki przekąski

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 szklanki ryżu specjalnego do risotto
20 dag prawdziwków
cebula
3 ząbki czosnku
litr bulionu warzywnego na suszonych grzybach
2 kieliszki białego wytrawnego wina
10 dag parmezanu
pęczek natki pietruszki
3 gałązki tymianku
sól, pieprz

oliwa do smażenia
masło

Sposób wykonania:

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i przesmażamy,następnie dajemy posiekany czosnek i również przesmażamy całość uważając by nie przypalić ( mały ogień). Następnie wsypujemy ryż, zwiększamy ogień i przesmażamy do momentu aż ryż stanie się szklisty.
Do ryżu dodajemy wino, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie wino. Gdy tak się stanie wlewamy pół szklanki bulionu (musi być gorący), gotujemy na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) gdy bulion się wchłonie dodajemy kolejne pół szklanki bulionu. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojone na spore kawałki prawdziwki. Dodajemy sól, pieprz i świeży tymianek. Do ugotowanego al dente ryżu dodajemy prawdziwki oraz parmezan i łyżkę masła. Całość wymieszać i przykryć na dwie minuty, posypać natką pietruszki. Podawać na głębokim talerzu.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2013-01-05 20:56

Tytul

znakomite danie


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Baska
Ewo placki są super. Następnym razem zrobię więcej, bo każdy chciał dokładkę!...
| 2020-10-12 10:59 |

Aga
Robię każdego roku sałatkę z tego przepisu. Z cukinii nie próbowałam, masz rację też sprawdzę. Cukinii w tym roku urodza...
| 2020-09-10 22:08 |

Tytul
pychota - ja nie przepadam za sałatkami a ta naprawdę pasuje do wszystkiego :) i nic nie modyfikujcie - nie ma co zmniej...
| 2020-09-06 16:12 |

Milky Way
Milky Way jak 90% ciast jest słodkie. Nie lubisz słodkich ciast to upiecz sobie Babkę Wielkanocną.
Sprawdziliśmy ...
| 2020-04-21 9:31 |

Zrobiłam ciasto
Zrobiłam ciasto dokładnie tak jak w przepisie i wyszło słodkie za sprawą mleka w proszku + dosładzania go jeszcze wszyst...
| 2020-04-19 13:59 |

Proste ciasto
Ciasto proste do wykonania. Po prostu najpierw w jednym naczyniu zbieram wszystkie sypkie (poza cukrem), w drugim miesza...
| 2020-04-11 23:04 |

Tytul
Ja pod koniec wrzucam suszona chili ,po 15 min.wyciagam,idodaje ziola prowansalskie....
| 2020-02-27 13:00 |

Tytul
Pączki Ewy Wachowicz są najsmaczniejsze....
| 2020-02-01 15:01 |