Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Margarynę rozpuścić w rondelku. Dodać cukier (zwykły), kakao i 3 łyżki wody. Gotować ok 3minut. Odstawić do ostudzenia. Z białek ubić sztywna piane. Do ostudzonej masy kakaowej, dodać żó . . .

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Margarynę wymiksować z żółtkami (białka zostawiamy) i cukrem dodać do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części- do je . . .

Sezon na jabłka w pełni warto więc przypomnieć sobie wspaniałe ciasto o intrygującej nazwie - Salceson



Ciasto krówka bez pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Robimy masę budyniowa z 2 części: Pierwsza część 0,5 szkl. mleka + cukier waniliowy + 4 żó . . .

Upiec biszkopt, przekroić go na 2 części. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, orzechy, wiórka, pokrojone w kostkę wafelki. Wymieszać to wszystko łyżką. Piec ok.20 minut w 180 stopniach. . . .

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Z białek ubić sztywną piane. Mąkę z proszkiem przesiać do masy z żółtkami, dodać białka, sok i skórkę z . . .

Jajka wbijamy do naczynia i miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym przez około 3 minuty. Do jajek wlewamy olej i mieszamy go z jajkami, następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z pros . . .

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę, gdy będzie sztywna dodajemy cukier i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy do piany . . .