
Już na 2 tygodnie przed Wigilią warto zaplanować co i kiedy będziemy przygotowywać, aby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Przygotowania zaczynamy od ustalenia menu. Mając listę naszych tradycyjnych 12 potraw oraz
ciast świątecznych sporządzamy listę składników do kupienia. Listę zakupów podzielmy na takie, które mogą poleżeć, na przykład składniki do świątecznych wypieków, czyli mak, mąka, bakalie. Drugą grupę niech stanowią produkty które ze względu na termin przydatności musimy kupić tuż przed świętami na przykład śledzie.
Takie rozłożenie zakupów w czasie jest o tyle istotne, że przed świętami są ogromne kolejki w sklepach. Ograniczmy więc zakupy przed samymi świętami i traćmy czasu.
Doskonałym terminem na rozpoczęcie przygotowania wigilijnych i świątecznych potraw jest obecny czas:
2 tygodni przed Wigilią czyli od 10 grudnia możemy już:
- kupić ryby, które po oczyszczeniu i umyciu zamrażamy. Kupujemy mięsa, które można już zacząć wędzić /5 dni przed wędzeniem muszą poleżeć w zalewie do mięsa/, część mięs zamrażamy i użyjemy przed świętami do różnych świątecznych pieczeni.
- przygotować
zakwas na barszcz czerwony
- upiec
pierniczki, które po wystudzeniu zamykamy w blaszanym pojemniku lub słoju. Wiadomo, że piernik najsmaczniejszy jest jak poleży. Dekorujemy je tuż przed świętami.
- zrobić tradycyjne
pierogi z kapustą i grzybami,
uszka wigilijne,
krokiety wigilijne,
postne wigilijne gołąbki. Po zrobieniu tych potraw, kładziemy je na blaszce by się nie posklejały i mrozimy. Po zamrożeniu przekładamy je do plastikowego pojemnika lub woreczka.
- przygotowujemy masę makową na
makiełki,
kutię czy
makowca
- przygotowujemy i mrozimy warzywa do obowiązkowej potrawy jaką jest
ryba po grecku
- przygotowujemy makaron domowy, którego użyjemy do przyrządzenia
łazanek lub świątecznego rosołu
5 dni przed Wigilią czyli 19 grudnia:
- kupujemy śledzie i moczymy je
- rozmrażamy kupione przedtem mięsa i przyprawiamy je by przed ostatecznym pieczeniem nabrały smaku i zapachu
- przygotowujemy
bigos świąteczny, który jak wiadomo musi być gotowany przez minimum 3 dni
2 dni przed Wigilią czyli 22 grudnia:
- pieczemy
ciasta świąteczne:
makowce - po uprzednim rozmrożeniu masy makowej,
serniki itp.
pieczemy przyprawione mięsa
- przygotowujemy też
śledzie w oleju,
śledzie w zalewie octowej i w każdej innej wersji jaką podajecie na wigilijny stół. Śledzie przykrywamy i odkładamy do lodówki lub inne chłodne miejsce by się przegryzły
1 dzień przed Wigilią 23 grudnia
- gotujemy
barszcz czerwony oraz
kompot z suszu
- przygotowujemy deser wigilijny np
kutię,
makiełki
- gotujemy warzywa i przyrządzamy
sałatkę jarzynową. Gotujemy buraki i ziemniaki na śledzie pod pierzynką
- rozmrażamy warzywa i robimy rybę po grecku. Ryba najlepiej smakuje w dniu smażenia, więc jeśli mamy czas i/lub dodatkową pomoc w kuchni możemy tą czynność zostawić na dzień Wigilii.
- pod wieczór
sandacza, dzielimy na kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem
24 grudnia w dniu Wigilii
- z samego rana rozmrażamy pierogi, krokiety, gołąbki itp, które przed samą Wigilią smażymy
- smażymy ryby - im później tym lepiej, wiadomo nie od dziś że ryba najlepiej smakuje jak jest świeżo smażona a nie odgrzewana.
- przygotowujemy rosół na następne świąteczne dni i pozostałe świąteczne dania
- tuż przed Wigilią w osolonym wrzątku gotujemy mrożone uszka, pierogi.
Nie zapomnijcie też o dekoracji stołu i ubraniu choinki

Wesołych Świąt.