Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 120 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
125 ml mleka
100 g masła
2 żółtka
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżki oleju
2 łyżki wódki
0,5 łyżeczki soli


Składniki na masę makową
2 białka
500 g maku
200 g cukru
100 g rodzynek
50 g rozłupanych orzechów włoskich
łyżka masła
łyżka dowolnego miodu
szczypta cynamonu

Składniki na lukier
80 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody

Sposób wykonania:

Prosty przepis na makowiec zawijany z tradycyjnego ciasta drożdżowego. Makowiec jest łatwy i szybki do zrobienia. Polany lukrem i posypany makiem, pięknie wygląda na wigilijnym stole. Z podanych składników wyjdzie jeden duży pół metrowy makowiec.

Rozczyn drożdżowy.

W misce lub dużym kubku mieszamy ciepłe mleko z łyżeczką cukru, wkruszamy drożdże i wsypujemy 4 łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta na makowca.

W małym garnku na małym ogniu lekko podgrzewamy mleko, masło i cukier, aż masło się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia do temperatury 35-40 st. C.

Do dużej miski wlewamy ostudzone słodkie mleko z masłem, dodajemy żółtka, wsypujemy przesianą mąkę i wkruszamy drożdże. Całość mieszamy, aż wyrobimy ciasto. Ręczne wyrabianie trwa około 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno 2 krotnie urosnąć.

Przygotowanie maku.

W garnku zalewamy mak wrzątkiem i przykrywamy przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i odstawiamy by ostygł. Ostudzony mak odcedzamy na gęstym sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i wyciskamy go za jej pomocą. Tak odcedzony mak mielimy dwa razy na maszynce o małych oczkach. Gotowej masy makowej ze sklepu nie musimy już mielić. Gdyby była za mokra możną ją delikatnie odparować na patelni wysmarowanej masłem. Do masy dodajemy rodzynki i drobno posiekane orzechy, następnie ubite na sztywną masę białka jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodanie piany z jajek spowoduje, że masa makowca nie będzie krucha.

Zwijanie makowca

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość ok 1 cm. Na powstały placek wykładamy masę makową, tak aby 3 cm brzegów placka pozostały niewysmarowane. Wysmarowany placek zwijamy w roladę i przekładamy go na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Papier zwijamy 2-krotnie wokół makowca tak pozostawało około 5 - 10 mm luźnej przestrzeni. Gdyby tak długi makowiec nie zmieści się w piekarniku możemy przekroić go na pół lub jeszcze przed wałkowaniem podzielić ciasto na 2 części i zwinąć 2 makowce.

Pieczenie ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C., wkładamy ciasto i pieczemy w termoobiegu przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy makowca jeszcze przez 10 - 15 minut. Następnie makowca wyciągamy i odstawiamy na kratownicy do ostudzenia.

Dekorowanie makowca.

Przygotowujemy lukier, czyli cukier puder rozcieramy z gorącą wodą aż uzyskamy gładką masę. Ciepłe makowce smarujemy lukrem i posypujemy makiem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |