Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 120 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
125 ml mleka
100 g masła
2 żółtka
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżki oleju
2 łyżki wódki
0,5 łyżeczki soli


Składniki na masę makową
2 białka
500 g maku
200 g cukru
100 g rodzynek
50 g rozłupanych orzechów włoskich
łyżka masła
łyżka dowolnego miodu
szczypta cynamonu

Składniki na lukier
80 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody

Sposób wykonania:

Prosty przepis na makowiec zawijany z tradycyjnego ciasta drożdżowego. Makowiec jest łatwy i szybki do zrobienia. Polany lukrem i posypany makiem, pięknie wygląda na wigilijnym stole. Z podanych składników wyjdzie jeden duży pół metrowy makowiec.

Rozczyn drożdżowy.

W misce lub dużym kubku mieszamy ciepłe mleko z łyżeczką cukru, wkruszamy drożdże i wsypujemy 4 łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta na makowca.

W małym garnku na małym ogniu lekko podgrzewamy mleko, masło i cukier, aż masło się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia do temperatury 35-40 st. C.

Do dużej miski wlewamy ostudzone słodkie mleko z masłem, dodajemy żółtka, wsypujemy przesianą mąkę i wkruszamy drożdże. Całość mieszamy, aż wyrobimy ciasto. Ręczne wyrabianie trwa około 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno 2 krotnie urosnąć.

Przygotowanie maku.

W garnku zalewamy mak wrzątkiem i przykrywamy przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i odstawiamy by ostygł. Ostudzony mak odcedzamy na gęstym sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i wyciskamy go za jej pomocą. Tak odcedzony mak mielimy dwa razy na maszynce o małych oczkach. Gotowej masy makowej ze sklepu nie musimy już mielić. Gdyby była za mokra możną ją delikatnie odparować na patelni wysmarowanej masłem. Do masy dodajemy rodzynki i drobno posiekane orzechy, następnie ubite na sztywną masę białka jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodanie piany z jajek spowoduje, że masa makowca nie będzie krucha.

Zwijanie makowca

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość ok 1 cm. Na powstały placek wykładamy masę makową, tak aby 3 cm brzegów placka pozostały niewysmarowane. Wysmarowany placek zwijamy w roladę i przekładamy go na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Papier zwijamy 2-krotnie wokół makowca tak pozostawało około 5 - 10 mm luźnej przestrzeni. Gdyby tak długi makowiec nie zmieści się w piekarniku możemy przekroić go na pół lub jeszcze przed wałkowaniem podzielić ciasto na 2 części i zwinąć 2 makowce.

Pieczenie ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C., wkładamy ciasto i pieczemy w termoobiegu przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy makowca jeszcze przez 10 - 15 minut. Następnie makowca wyciągamy i odstawiamy na kratownicy do ostudzenia.

Dekorowanie makowca.

Przygotowujemy lukier, czyli cukier puder rozcieramy z gorącą wodą aż uzyskamy gładką masę. Ciepłe makowce smarujemy lukrem i posypujemy makiem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


ogórki konserwowe
Jakie proporcje np czosnku chrzanu ?...
| 2022-08-14 18:58 |

Tytul
hawaii alcohol laws covid
https://trendingsimple.com/hawaii/see-sunset-maui/#what-times-are-golden-hour...
| 2022-08-04 4:05 |

Super
Ogóreczki przepyszne. Tylko że ja nie obieram. Są chrupiące i przepyszne. Dziękuję za przepis ...
| 2022-07-22 12:32 |

A skąd
u nas matiasy, skoro to śledzie sezonowe?...
| 2022-05-20 6:26 |

Prosty przepis, efekt smak
Super wyszło!
Przepisy Pani Ewy zawsze można polecić....
| 2022-01-24 11:43 |

Tytul
Szarlotka pyszna, koniecznie tylko połowa cukru z przepisu i nie odciskac soku jabłkowego, bo pozostanie sucha mąka tu ...
| 2022-01-16 14:51 |

Sałatka z ogórków
Smaki muszą się przegryźć. To jest sałątka do odłożenia w piwnicy i otworzenia zimą :)...
| 2021-09-30 20:08 |

Tytul
robiłam wczoraj sałatkę z tego przepisu wydaje sie za dużo octu, próbowałam dziś a możne muszą sie przegryźć smaki ...
| 2021-08-11 21:32 |