Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Słone śledzie matiasy moczymy wodzie przez godzinę i kilka razy zmieniamy wodę moczącym się śledziom. Podczas moczenia się matiasów gotujemy obrane ziemniaki, buraki oraz jajka na twardo. . . .

Topinambur, który możemy zastąpić młodymi ziemniakami obieramy, kroimy na plastry pół centymetrowe, gotujemy al dente. Następnie obsmażamy na klarowanym maśle. Cukinie kroimy w cienkie pa . . .

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę, by oddały nadmiar soli. Wodę kilkukrotnie wymieniamy na nową. Nieobrane marchewki gotujemy w całości na lekko twardo - al dente. Marche . . .

Pokrojoną w kostkę: cebulę, papryczkę chili i czosnek smażymy na patelni. Następnie wrzucamy do tego pokrojoną w kostkę marchewkę i selera i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Ziem . . .

Korzenne, pachnące grzanym winem pierniczki. Na początek należy zagrzać miód z cukrem i łyżką masła. Wystudzić. Następnie na stolnicy mieszamy wystudzony miód z resztą składników. Konieczn . . .

Pyszny karp pieczony - prosty sposób na soczystego karpia o smaku cytrynowym. Tak przygotowany karp pięknie prezentuje się na wigilijnym stole. Świeżego karpia skrobiemy, patroszymy, usuw . . .

Najpierw należy obrać warzywa, umyć i pokroić w kawałeczki. Do garnka z wodą dodać warzywa, osolić i gotować około 10 minut. Łososia pokroić na kawałki i włożyć do wywaru na 15 minut, ni . . .

Pyszna ryba po grecku w wersji wegetariańskiej. Zamiast ryby wykorzystujemy kotlety sojowe. Niepowtarzalnego smaku i zapachu ryb uzyskujemy dzięki przyprawom i glonom. Użyte w potrawie glo . . .