Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Karpia patroszymy, zostawiamy głowę usuwamy jedynie oczy i skrzela, następnie myjemy i osuszamy oraz przyprawiamy sola i pieprzem, odkładamy . . .

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170st. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Do rozpuszczonego masła z cukrem i miodem dodajemy kakao . . .

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę, by oddały nadmiar soli. Wodę kilkukrotnie wymieniamy na nową. Nieobrane marchewki gotujemy w całości na lekko twardo - al dente. Marche . . .

Topinambur, który możemy zastąpić młodymi ziemniakami obieramy, kroimy na plastry pół centymetrowe, gotujemy al dente. Następnie obsmażamy na klarowanym maśle. Cukinie kroimy w cienkie pa . . .

Pyszny karp pieczony - prosty sposób na soczystego karpia o smaku cytrynowym. Tak przygotowany karp pięknie prezentuje się na wigilijnym stole. Świeżego karpia skrobiemy, patroszymy, usuw . . .

Pyszne, aromatyczne pierniczki, które nieodzownie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Możemy zamknąć je w szczelnym pojemniku i przez cały rok wyciągać je do porannej herbaty lub ka . . .

Ciekawy pomysł na przełamanie słonego smaku śledzi za sprawą suszonej śliwki. Potrawa apetycznie wygląda i świetnie smakuje. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy o . . .

Korzenne, pachnące grzanym winem pierniczki. Na początek należy zagrzać miód z cukrem i łyżką masła. Wystudzić. Następnie na stolnicy mieszamy wystudzony miód z resztą składników. Konieczn . . .