Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne
Pyszna zupa wigilijna, choć mniej popularna niż barszcz czerwony. Znana także pod nazwą kwasu grzybowego i popularna jest w południo-wschodniej Polsce. W dużym garnku wlewamy pięć litrów w . . .
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej potrawy. Zaczynamy od przygotowania farszu. Kiszoną kapustę, jeśli jest dobrz . . .
Sałatka śledziowa z buraczkami efektownie wygląda na świątecznym stole. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Umyte buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w oddzielnych garnkach. Po ostu . . .
Zagotować wodę, wrzucić kostki rosołowe oraz włoszczyznę ( marchew i pietruszkę gotować w całości). Ugotowane warzywa wyjąć, a marchew i pietruszkę zostawić i ostudzić (pokroić w kostkę). . . .
Makrelę obieramy z ości, bardzo dokładnie oddzielamy od skóry. Następnie rozgniatamy dokładnie widelcem. Ogórki, cebulę i jajka kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki miesza . . .
Marchewkowa słodkość czyli popularne ciasto marchewkowe. Surową marchewkę myjemy - najlepiej, kiedy jest słodka i soczysta, wtedy ciasto jest bardziej aromatyczne. Ścieramy ją na tarce o d . . .
Słone śledzie matiasy moczymy wodzie przez godzinę i kilka razy zmieniamy wodę moczącym się śledziom. Podczas moczenia się matiasów gotujemy obrane ziemniaki, buraki oraz jajka na twardo. . . .
Odmoczone, pokrojone w kawałki zaprawione sokiem z cytryny i osączone płaty śledziowe doprawiamy ziołami (oregano, bazylia, cząber, tymianek) i pieprzem kolorowym oraz dodajemy pokrojoną w . . .