Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Kruche paszteciki z pieczarkami to pyszna potrawa wigilijna. Są idealne do czerwonego barszczu. Szybkie i proste w zrobieniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w . . .

Makrelę obieramy z ości, bardzo dokładnie oddzielamy od skóry. Następnie rozgniatamy dokładnie widelcem. Ogórki, cebulę i jajka kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki miesza . . .

Sałatka śledziowa z buraczkami efektownie wygląda na świątecznym stole. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Umyte buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w oddzielnych garnkach. Po ostu . . .

Zagotować wodę, wrzucić kostki rosołowe oraz włoszczyznę ( marchew i pietruszkę gotować w całości). Ugotowane warzywa wyjąć, a marchew i pietruszkę zostawić i ostudzić (pokroić w kostkę). . . .

Odmoczone, pokrojone w kawałki zaprawione sokiem z cytryny i osączone płaty śledziowe doprawiamy ziołami (oregano, bazylia, cząber, tymianek) i pieprzem kolorowym oraz dodajemy pokrojoną w . . .

Pstrąg patroszymy, odrzucamy głowę i ogon, odkrajamy filety i wyjmujemy ości (używamy do tego pęsety). Gotowe filety z pstrąga przyprawiamy solą i odstawiamy. Rozmrażamy szpinak. Czosne . . .

Propozycja na danie wigilijne - smażony łosoś ze szpinakiem. Szpinak rozmrażamy. Łososia myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek miażdżym . . .

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej potrawy. Zaczynamy od przygotowania farszu. Kiszoną kapustę, jeśli jest dobrz . . .