Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Oskrobanego i wyprawionego karpia kroimy na dzwonka. Przyprawiamy przyprawą do ryb. W naczyniu ognioodpornym dusimy cebulę pokrojoną w talarki, grzyby moczymy wcześniej. Do lekko pod . . .

Do gorącego wywaru z warzyw, włożyć ryby, następnie całość przyprawić i wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Gotować na małym ogniu(ważne!) ok. 25 minut. Żelatynę włożyć do zimnej wody by napę . . .

Wigilijne łazanki z makiem. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy i mielimy mak 2 razy przez maszynkę. Na patelnie wrzucamy masło, gdy się rozp . . .

Kompot z suszonych owoców na Wigilię! Owoce płuczemy , umieszczamy w garnku i zalewamy filtrowaną wodą, i pozostawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy w tej samej wodzie na wolnym ogn . . .

Filety z ryby posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, usmażyć na połowie oleju. Ułożyć w misce. Na tą samą patelnię lub rondel wlać resztę oleju, zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę. W . . .

Jeśli z niecierpliwością czekasz na Wigilię i lubisz przyrządzać wigilijne potrawy - ten konkurs jest dla Ciebie! Bedzie nam miło, jeśli zechcecie wziąć udział w konkursie! Do wygrania są . . .

Marchewkowa słodkość czyli popularne ciasto marchewkowe. Surową marchewkę myjemy - najlepiej, kiedy jest słodka i soczysta, wtedy ciasto jest bardziej aromatyczne. Ścieramy ją na tarce o d . . .

Pyszna zupa wigilijna, choć mniej popularna niż barszcz czerwony. Znana także pod nazwą kwasu grzybowego i popularna jest w południo-wschodniej Polsce. W dużym garnku wlewamy pięć litrów w . . .