Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne
Do gorącego wywaru z warzyw, włożyć ryby, następnie całość przyprawić i wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Gotować na małym ogniu(ważne!) ok. 25 minut. Żelatynę włożyć do zimnej wody by napę . . .
Wigilijne łazanki z makiem. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy i mielimy mak 2 razy przez maszynkę. Na patelnie wrzucamy masło, gdy się rozp . . .
Kruche paszteciki z pieczarkami to pyszna potrawa wigilijna. Są idealne do czerwonego barszczu. Szybkie i proste w zrobieniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w . . .
Wyrabiamy wszystkie składniki, robimy wałek o średnicy 3-4 cm. zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Kroimy talarki o gr. 1 cm robimy z nich kuleczki które delikatnie spła . . .
Pokrojoną w kostkę: cebulę, papryczkę chili i czosnek smażymy na patelni. Następnie wrzucamy do tego pokrojoną w kostkę marchewkę i selera i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Ziem . . .
Oskrobanego i wyprawionego karpia kroimy na dzwonka. Przyprawiamy przyprawą do ryb. W naczyniu ognioodpornym dusimy cebulę pokrojoną w talarki, grzyby moczymy wcześniej. Do lekko pod . . .
Filety z ryby posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, usmażyć na połowie oleju. Ułożyć w misce. Na tą samą patelnię lub rondel wlać resztę oleju, zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę. W . . .
Kompot z suszonych owoców na Wigilię! Owoce płuczemy , umieszczamy w garnku i zalewamy filtrowaną wodą, i pozostawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy w tej samej wodzie na wolnym ogn . . .