Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Świąteczne Pierniczki - przepis sprawdzony. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Miód lekko podgrzać dodać przyprawę do piernika, na koniec wsypać sodę. Przełożyć do mąki i wymieszać. Dodać po . . .

Bardzo prosty a jednocześnie przepyszny piernik przekładany powidłami i polany czekoladą. Rozpływa się w ustach, polecam ten sprawdzony przepis. Do rondelka wkłądamy pół kostki masła, po . . .

Roladki z łososiem wędzonym wykonujemy zaczynając od przygotowania ciasta. Ubijamy jajka, dodajemy wodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszamy i dodajemy szczyptę soli. Smażymy naleśnik . . .

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera myjemy dokładnie po czym zalewamy wodą ( w łupinach), solimy i gotujemy do miękkości. Następnie gdy przestygną obieramy i kroimy w drobną kostkę, . . .

Filer umyć i wytrzeć z dwóch stron. Żółtko roztrzepać i nasmarować nim rybę. Wetrzeć w rybę szczyptę soli, po jednej łyżeczce ziół wsypać do moździerza i rozetrzeć. Przygotowanymi zioł . . .

Karpia solimy i wkładamy na dobę do lodówki. Cebulę kroimy w talarki, wrzucamy do garnka podlewamy woda i dusimy do miękkości. Dzwonki karpia układamy na cebuli i gotujemy na małym ogniu, . . .

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w miseczce. Ryby pokroić w średnie kawałki i obtoczyć w cieście, usmażyć. Cebulę pokroić w małą kosteczkę i zeszklić, ułożyć na dnie półmiska. Z pod . . .

Suszone grzyby namaczamy w zimnej wodzie na całą noc. Rano gotujemy, następnie gdy będą miękkie odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dod . . .