Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Ciasto na paszteciki: Do głębokiego naczynia wlewany lekko podgrzane mleko, dodajemy łyżkę cukru, drożdże, jajka rozcieramy trzepaczką. Do osobnej miski wsypujemy mąkę dodajemy rozczyn z . . .

Wszystkie suche składniki a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon - mieszamy ze sobą. Całość siekamy z masłem, następnie dodajemy jajka i zagniatamy gładk . . .

Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru, pod koniec ubijania dodajemy cukier, chwilkę miksujemy, następnie dodajemy żółtka oraz mąkę i oliwę (porcjami) i delikatnie mie . . .

Ciasteczka migdałowe na Święta Bożego Narodzenia. Sprawdzony i szybki w wykonaniu przepis. Wszystkie składniki zagnieść i formować małe kuleczki wielkości laskowego orzecha. Ciasteczka . . .

Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na noc. Rano gotujemy aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy) i kroimy drobno. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, kroimy drobno, wrzucamy do g . . .

Dzień przed Wigilią pszenicę myjemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy i zalewamy świeżą, gotujemy pszenicę aż będzie miękka. Mak płuczemy na sicie, sp . . .

1. Mak opłukać, osuszyć i zemleć przez maszynkę, ew. przygotować kupiony zmielony . 2. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem , połąc . . .

Kompot z suszu to kolejny tradycyjny element wigilijnego stołu. Oto przepis na ten pyszny smakołyk, oczywiście z programu Ewa Gotuje. Suszone owoce wsypujemy do garnka i zalewamy około . . .