Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na noc. Rano gotujemy aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy) i kroimy drobno. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, kroimy drobno, wrzucamy do g . . .

Ciasteczka migdałowe na Święta Bożego Narodzenia. Sprawdzony i szybki w wykonaniu przepis. Wszystkie składniki zagnieść i formować małe kuleczki wielkości laskowego orzecha. Ciasteczka . . .

Dzień przed Wigilią pszenicę myjemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy i zalewamy świeżą, gotujemy pszenicę aż będzie miękka. Mak płuczemy na sicie, sp . . .

Moczenie śledzi w wodzie, mleku lub maślance nadaje innych właściwości struktury i smaku ryby.
Moczenie śledzi matias
W sprzedaży są matiasy mało i mocno solone. Spytaj się ja . . .
Prosty przepis na makowiec zawijany z tradycyjnego ciasta drożdżowego. Makowiec jest łatwy i szybki do zrobienia. Polany lukrem i posypany makiem, pięknie wygląda na wigilijnym stole. Z po . . .

Kompot z suszu to kolejny tradycyjny element wigilijnego stołu. Oto przepis na ten pyszny smakołyk, oczywiście z programu Ewa Gotuje. Suszone owoce wsypujemy do garnka i zalewamy około . . .

Już na 2 tygodnie przed Wigilią warto zaplanować co i kiedy będziemy przygotowywać, aby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Przygotowania zaczynamy od ustalenia menu. Mając listę . . .

1. Mak opłukać, osuszyć i zemleć przez maszynkę, ew. przygotować kupiony zmielony . 2. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem , połąc . . .