Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 30 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

kg ugotowanych ziemniaków
kostka twarogu
cebulka
3 plasterki pięknego chudego boczku
sól i pieprz
3 szklanki mąki i trochę wody

Sposób wykonania:

Przepis na sprawdzone domowe pierogi ruskie. Mąkę ze szczyptą soli i wodą (wody tyle by ściągało ciasto) wymieszać.
Uformować ciasto niezbyt twarde (dodać kapkę oliwy) rozwałkować tak aby po wykrojeniu szklanką kółek się nie rozpadało i nie kleiło do podstawy naszego blatu na którym pracujemy.

Ser wymieszać z ziemniakami doprawić, pokrojoną cebulkę z boczkiem (może być kiełbaska) podsmażyć dodać do farszu i wymieszać.

Wykrawamy kółka i nakładamy łyżeczką trochę masy zwijamy i tak do końca.

Uformowane pierożki wrzucamy na gotującą się wodę i ostrożnie aby się nie rozkleiły gotujemy.

Wykładamy na talerz i polewamy odrobinkę masełkiem z cebulką.

Wychodzi ok.30 szt pierożków.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pysia | | kulinarne przepisy [2]



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-03 14:30

ciasto na pierogi

nie smakuje mi to ciasto. ciasto musi na pierogi musi byc mięciutkie i rozplywac sie w ustach.
Mój przepis na ciasto.
Kg mąki
3 żółtka
3 łyzki oleju
3 szklanki goracej wody
szczypta soli

Make wysypujemy na stolnice robimy " dziurke" dodajemy żółtka, olej i sól. Recznie wyrabiamy " grudki" do momentu az maka stanie gładka i żółta dopiero wtedy dodajemy do niej wode i mieszamy nożem ( ciasto jest gorace). Po dokładym wymieszaniu wody z maką zagniatamy ciasto ręcznie ( uwaga w środku może byc gorace). Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleic sie ani do stolnicy ani do rąk i wałka. Zanim zaczniemy lepic pierozki odkrajamy mała porcje i wałkiem wałujemy " placki ". ( placki robimy jak kopytka czyli robimy wałek, kroimy małe kawałki które rozwałkujemy na placki). Reszte ciasta KONIECZNIE wkładamy do woreczka, bo wyschnie.
Smacznego.



Przepisów
Od
Dodano 2022-11-28 18:43

Mega ciasto na pierogi

Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesianą maka babuni „złote pola” , szczypta soli ,zagotowane mleko z masłem.zamieszać za pomocą robota kuchennego lub łyżka. Nakryć i odstawić do przestudzenia. Wlać jedno rozbełtane jajko. Na 1,5 kg maki 1 jajko. Wszystko dokładnie wyrobić na stolnicy lub na macie , nakryć miską lub folia ,niech ciasto odpocznie i wystygnie.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |

Danka
Czy te 5 łyżek oliwy to olej czy oliwa z oliwek ?...
| 2023-02-07 13:00 |

Tytul
Pyszny,szybki do zrobienia. Piekę co roku od wielu lat👍...
| 2022-12-15 21:54 |

Tytul
Интересная тема!
Вl...
| 2022-12-14 17:32 |

Tytul
pierogi robie 24.12-mrozone sa ble!...
| 2022-12-09 19:24 |

Tytul
Należy piec w 180oC przy opcji góra-dół. jesli ktoś piecze w tej temperaturze przy termoobiegu na 100% przypali!...
| 2022-12-02 23:12 |

Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesia...
| 2022-11-28 18:43 |