Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów
Dodano 2012-11-03 14:30
Mój przepis na ciasto.
Kg mąki
3 żółtka
3 łyzki oleju
3 szklanki goracej wody
szczypta soli
Make wysypujemy na stolnice robimy " dziurke" dodajemy żółtka, olej i sól. Recznie wyrabiamy " grudki" do momentu az maka stanie gładka i żółta dopiero wtedy dodajemy do niej wode i mieszamy nożem ( ciasto jest gorace). Po dokładym wymieszaniu wody z maką zagniatamy ciasto ręcznie ( uwaga w środku może byc gorace). Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleic sie ani do stolnicy ani do rąk i wałka. Zanim zaczniemy lepic pierozki odkrajamy mała porcje i wałkiem wałujemy " placki ". ( placki robimy jak kopytka czyli robimy wałek, kroimy małe kawałki które rozwałkujemy na placki). Reszte ciasta KONIECZNIE wkładamy do woreczka, bo wyschnie.
Smacznego.
ciasto na pierogi
nie smakuje mi to ciasto. ciasto musi na pierogi musi byc mięciutkie i rozplywac sie w ustach.Mój przepis na ciasto.
Kg mąki
3 żółtka
3 łyzki oleju
3 szklanki goracej wody
szczypta soli
Make wysypujemy na stolnice robimy " dziurke" dodajemy żółtka, olej i sól. Recznie wyrabiamy " grudki" do momentu az maka stanie gładka i żółta dopiero wtedy dodajemy do niej wode i mieszamy nożem ( ciasto jest gorace). Po dokładym wymieszaniu wody z maką zagniatamy ciasto ręcznie ( uwaga w środku może byc gorace). Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleic sie ani do stolnicy ani do rąk i wałka. Zanim zaczniemy lepic pierozki odkrajamy mała porcje i wałkiem wałujemy " placki ". ( placki robimy jak kopytka czyli robimy wałek, kroimy małe kawałki które rozwałkujemy na placki). Reszte ciasta KONIECZNIE wkładamy do woreczka, bo wyschnie.
Smacznego.
Dodano 2022-11-28 18:43
Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesianą maka babuni „złote pola” , szczypta soli ,zagotowane mleko z masłem.zamieszać za pomocą robota kuchennego lub łyżka. Nakryć i odstawić do przestudzenia. Wlać jedno rozbełtane jajko. Na 1,5 kg maki 1 jajko. Wszystko dokładnie wyrobić na stolnicy lub na macie , nakryć miską lub folia ,niech ciasto odpocznie i wystygnie.Dodaj komentarz