Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy INKI
4 łyżki przyprawy do piernika

pół kostki masła
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki miodu szklanka cukru

2 jajka
szklanka mleka

przełożenie:
powidła sliwkowe

polewa czekoaldowa:
pół kostki masła
pół szklanki cukru
łyżka kako
2 łyżki INKI
3 łyżki wody

Sposób wykonania:

Bardzo prosty a jednocześnie przepyszny piernik przekładany powidłami i polany czekoladą.
Rozpływa się w ustach, polecam ten sprawdzony przepis.
Do rondelka wkłądamy pół kostki masła, powidła, miód i cukier, gotujemy na wolnym ogniu, mieszając by nie przywarło, gdy cukier się rozpuści a całość dobrze ze sobą połączy, masę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą, przyprawą do piernika, kawą Inką. Po lekkim przestudzeniu masy dodajemy do niej połączone produkty sypkie i mieszamy, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Mieszamy dokłądnie, masa jest dość płynna - tak powinno być.
Foremkę do keksa o wielkości około 11x20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą wlewamy ciasto, pieczemy 50 minut w 170 stopanich C, w termoobiegu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Po wyjęciu ciasto studzimy następnie przekrajamy na pół i smarujemy powidłami, składamy obie połowy.
Polewa czekoaldowa: do rondelka wrzucamy masło, cukier, kako, INKĘ i wodę, wstawiamy na mały ogień, gdy zawrze gotujemy aż masa zacznie gęstnieć. Lekko studzimy. Przestudzoną masą smarujemy piernik, odstawiamy w chłodne miejsce by polewa dobrze zastygła.
Piernik jest smaczny od razu po upieczeniu u?miech choć można go przechować w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. O ile wytrzymamy u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Po co to pasteryzować? Przecież pasteryzowana Kapusta to już nie kiszona Kapusta bo bakterie fermentacyjne zostaną zabit...
| 2024-11-09 18:13 |

Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |