Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 140 minut Porcji 30 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na 30 porcji:

Ciasto naleśnikowe:
- 4 szklanki mąki (68 dag)
- 6 jajek
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- sól
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oliwy
- kawałek boczku do smarowania patelni

Farsz:
- 40 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1 1/2 szklanki cukru pudru (30 dag)
- 2 łyżki masła (4 dag)
- kilka łyżek mleka
- 20 dag rodzynek
- kawałek wanilii lub cukier waniliowy

Sos:
- 2 tabliczki czekolady (20 dag)
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru (20 dag)
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki mąki
- 2 szklanki mleka
- spirytus, rum lub koniak

Sposób wykonania:

1. Naleśniki: Do przesianej mąki dodać 2 całe jajka i 4 żółtka oraz po trochu płyn (mleko i wodę). Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę połączyć z masą, dodać oliwę, sól i gałkę muszkatołową. Patelnię rozgrzać, posmarować boczkiem, a następnie małą łyżką wazową nabierać ciasto i wlewać na patelnię tak aby była nim pokryta cienko i równomiernie. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
2. Farsz: Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. W tym czasie do rondelka włożyć masło, mleko, orzechy, cukier i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Rodzynki odsączyć i dodać do farszu.
3. Sos: W naczyniu rozprowadzić mąkę z mlekiem i mieszając zagotować z wanilią. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i zaparzyć mlekiem. Dodać do tego kakao i rozpuszczoną na parze czekoladę.
4. Każdy naleśnik posmarować przygotowanym farszem i zawinąć w rulonik, ułożyć na talerzyku, a następnie polać sosem czekoladowymi łyżeczką spirytusu. Zapalić, podawać płonące.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Jojo...xD | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |

Danka
Czy te 5 łyżek oliwy to olej czy oliwa z oliwek ?...
| 2023-02-07 13:00 |

Tytul
Pyszny,szybki do zrobienia. Piekę co roku od wielu lat👍...
| 2022-12-15 21:54 |

Tytul
Интересная тема!
Вl...
| 2022-12-14 17:32 |

Tytul
pierogi robie 24.12-mrozone sa ble!...
| 2022-12-09 19:24 |

Tytul
Należy piec w 180oC przy opcji góra-dół. jesli ktoś piecze w tej temperaturze przy termoobiegu na 100% przypali!...
| 2022-12-02 23:12 |

Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesia...
| 2022-11-28 18:43 |