Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 50 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki oleju ryżowego
2 ząbki czosnku

sos:
1 czerwona cebula
3 pomidory z puszki
2 ostre papryczki
płaska łyżeczka mielonego kminku
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonej papryki
szczypta gałki
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz
pół litra bulionu z kurczaka
garść rodzynek
skórka otarta z 1 pomarańczy
5 łyżek płatek migdałowych
1 gorzka czekolada
olej ryżowy (do smażenia)

bulion:
8 skrzydełek
włoszczyzna
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Piersi dzielimy na 4 części, oprószamy solą i pieprzem oraz nacieramy czosnkiem który uprzednio przepuszczamy przez praskę. Tak zamarynowane piersi wkładamy do naczynia do pieczenia, polewamy olejem ryżowym i wkładamy do lodówki.
Z 8 skrzydełek i włoszczyzny gotujemy bulion, odlewamy 1/2 litra.
Piersi wyjmujemy z lodówki i pieczemy 20 minut w 200 stopniach (bez przykrycia)
Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy, dodajemy papryczki (pozbawione pestek i drobno pokrojone) oraz przyprawy: kminek, cynamon, paprykę i gałkę. Chwilkę smażymy po czym wlewamy bulion oraz dodajemy pokrojone pomidory, rodzynki oraz migdały. Zagotowujemy. Do sosu wkładamy pokruszoną czekoladę, gdy się rozpuści dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka wkładamy do sosu i chwilkę dusimy. Gotowe ?art
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]






Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Sałatka z ogórków
Smaki muszą się przegryźć. To jest sałątka do odłożenia w piwnicy i otworzenia zimą :)...
| 2021-09-30 20:08 |

Tytul
robiłam wczoraj sałatkę z tego przepisu wydaje sie za dużo octu, próbowałam dziś a możne muszą sie przegryźć smaki ...
| 2021-08-11 21:32 |

Krystyna
Placki ziemniaczane z tego przepisu to mistrzostwo świata! Dodałam wszystkie składniki. Już wiem co znaczy powiedzenie "...
| 2021-05-20 11:47 |

jaki szczypiorek?
wolałbym posiekany :)...
| 2020-12-20 20:27 |

nerwusek76
ciasto przepyszne...ale ja da dałam 1 kg jabłek...
| 2020-11-08 18:39 |

Baska
Ewo placki są super. Następnym razem zrobię więcej, bo każdy chciał dokładkę!...
| 2020-10-12 10:59 |

Aga
Robię każdego roku sałatkę z tego przepisu. Z cukinii nie próbowałam, masz rację też sprawdzę. Cukinii w tym roku urodza...
| 2020-09-10 22:08 |

Tytul
pychota - ja nie przepadam za sałatkami a ta naprawdę pasuje do wszystkiego :) i nic nie modyfikujcie - nie ma co zmniej...
| 2020-09-06 16:12 |