Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Tradycyjne polskie dania

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 kogut lub kurczak (mogą być same udka)
2 łyżki masła
sól, pieprz
pół litra śmietany 30%

1 kg ziemniaków
maka pszenna
sól

Sposób wykonania:

Kurczaka dzielimy na części, myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem, masło rozgrzewamy na patelni. Kawałki kurczaka rumienimy z każdej strony na maśle, po czym zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką, dusimy do momentu aż mięsko zmięknie (trwa to około godziny ale należ sprawdzać stan mięsa widelcem). Gdy mięso będzie miękkie, zalewamy je śmietaną i jeszcze chwilkę dusimy.
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odparowujemy. Przepuszczamy je przez maszynkę i umieszczamy w misce. Powierzchnię ziemniaków w misce równamy po czym dzielimy na 4 równe części (rysujemy krzyż). 1/4 ziemniaków wyjmujemy i odkładamy an chwilkę na bok a w to miejsce dosypujemy 4 części maki pszennej. Całość ugniatamy na gładkie ciasto. Z ciasta robimy wałeczek, tniemy go n kawałki formując kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, około 2 minuty od ich wypłynięcia. Po wyjęciu chwilkę hartujemy w zimnej wodzie.
kopytka podajemy z kurczakiem polane sosem spod kurczaka.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [7]



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-12 14:06

kurczak w śmietanie z kopy

Zawsze robię ciasto na kopytka z
jajkiem.A tu proszę, łatwy przepis
bez jajka. Muszę wypróbować.
Anna



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-20 12:01

Tytul

dzisiaj robie udka w smietanie,ale dodalam jeszcze kurki do udek,mysle,ze grzyby wzbogaca smak sosu!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-04 14:32

kopytka

Pani Ewo mam pytanie a czy tą wodę co kurczak się w niej gotował to wylać tą wodę i wlać śmietanę czy zostawić tą wodę. Dziękuje za odpwiedz u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-04 21:02

Tytul

rosół spod kurczaka oczywiście zostawiamy



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-22 13:52

Kurczak w śmietanie z kopy

czy do kurczaka dodajemy śmietanę kwśną czy słodką?



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-23 16:08

Tytul

Dodajmy śmietanę kwaśną.



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-22 7:43

Tytul

jasne - śmietana 30% i kwaśna ...


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |

Danka
Czy te 5 łyżek oliwy to olej czy oliwa z oliwek ?...
| 2023-02-07 13:00 |

Tytul
Pyszny,szybki do zrobienia. Piekę co roku od wielu lat👍...
| 2022-12-15 21:54 |

Tytul
Интересная тема!
Вl...
| 2022-12-14 17:32 |

Tytul
pierogi robie 24.12-mrozone sa ble!...
| 2022-12-09 19:24 |

Tytul
Należy piec w 180oC przy opcji góra-dół. jesli ktoś piecze w tej temperaturze przy termoobiegu na 100% przypali!...
| 2022-12-02 23:12 |

Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesia...
| 2022-11-28 18:43 |