Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 120 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

1 l mleko
3 jajka
ok 30 dag mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju

Farsz:

70 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
2 cebule średnie
2 łyżki masła
sól,pieprz (można doprawić vegetą)

Sos pieczarkowy:

30 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
cebula
łyżka masła
2 łyżki śmietany słodkiej 18%
świeża natka pietruszki

Panierka:

3 jajka
sól ,pieprz
bułka tarta

Sposób wykonania:

Ciasto naleśnikowe: Wlać litr mleka do głębokiej miski, dodać 3 jaja - wymieszać. Następnie wsypując powoli (po małej ilości) mąkę(do momentu zagęszczenia), delikatnie i powoli miksujemy dodając szczyptę soli a na koniec 2 łyżki oleju. W trakcie smażenia naleśników należy dać "ciutkę" oleju, raz na jakiś czas. Nie dodajemy oleju za każdym razem przy smażeniu naleśników, ponieważ olej jest już zawarty w cieście.

Farsz: W garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Dusimy je pod przykryciem ok. 20 min., Dodajemy sól, pieprz bądź vegetę do smaku. Następnie gotujemy bez pokrywki aż do momentu odparowania wszystkiej wody z pieczarek. Po odparowaniu wody farsz odkładamy z kuchenki do ostygnięcia.

Sos pieczarkowy: Tak jak przy robieniu farszu, w garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki - dusimy przez ok 15 min i doprawiamy do smaku. solą pieprzem lub vegetą. Dolewamy szklankę lub dwie wody i czekamy aż się zagotuje ponownie. Jeżeli sos jest jeszcze za mało przyprawiony możemy doprawić. Do zagęszczenia sosu należy rozrobić 3 łyżki mąki z dodatkiem wody. Zmniejszamy ogień i do powstałego sosu dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Pokrojoną natkę pietruszki wrzucamy do sosu.

Panierka:
Nakładamy farsz na naleśnika,składamy i maczamy najpierw w jajku, potem w bułce a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego!
Autor Emilka.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 10:46

Wanda Rachwalska

Ja zamiast calego mleka, daję pół na pół mleka i piwa. Pieknie wpływa to na puszystość ciasta. Polecamu?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |