Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 105 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

10 kg kapusty białej
3/4 szklanki grubej soli (do przetworów)
1,5 kg marchewki

kminek lub żurawina cała


Sposób wykonania:

Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, przecinamy na pół i usuwamy głąb, następnie drobno szatkujemy - najlepiej za pomocą specjalnie do tego przeznaczonej szatkownicy.
Wybierając kapustę na kiszenie najlepiej kierować się zasadą , że im mniej doskonale główki a więc małe i niezbyt zbite - tym mniej są nawożone a z takiej kapusty nie wyjdzie nam dobra kiszona. Następnie dzielimy ją na kilka porcji by każdą z nich łatwo było wymieszać z solą. Po wymieszaniu porcji kapusty z porcją soli układamy ją na dno garnka (najlepiej glinianego) i ubijamy tłuczkiem do momentu pojawienia się soku. Gdy tak się stanie warstwę tą posypujemy starkowaną na grubych oczkach obraną marchewką i wsypujemy kolejną, osoloną warstwę kapusty. Czynność powtarzamy do wyczerpania. W między czasie kolejne warstwy posypujemy kminkiem lub dodajemy żurawinę - wg uznania i gustu.
Gotową zasoloną i ułożoną w garnku kapustęz sokiem na wierzchu zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na około 4 dni. Codziennie lub kilka razy dziennie za pomocą drugiej strony tłuczka przebijamy naszą kapustę w kilku miejscach by uwolnić z niej gazy.
Po 4 dniach kapustę przekładamy w słoiki litrowe. W garnku w którym dno wyłożone jest ściereczką nalewamy wody do około 1/4 wysokości litrowego słoika. Wstawiamy naszą kapustę i gotujemy czyli pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania na małym ogniu, pod przykryciem. Słoiki wynosimy w chłodne miejsce. Taka kapusta jest naprawdę pyszna. I zdrowa u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [2]



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-22 19:02

Tytul

Rewelacyjna kiszona kapusta. Podstawa to proporcje jak tu i kupno kapusty z dobrego źródła. Pędzona kapusta tak jak pędzone ogórki nie ukisi się.



Przepisów
Od
Dodano 2016-11-24 19:17

Tytul

dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w słoikach po raz pierwszy .
pozdrawiam
Marlena


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |